7 tips om meer verbinding te maken als je je eenzaam voelt. Waarom? Ik moest laatst weer denken aan mijn oude vader. Dat doe ik wel vaker uiteraard. Nu herinnerde ik mij echter specifiek waar hij de laatste maanden van zijn leven vaak mee bezig was. Mijn vader was een piekeraar. Hij stierf in januari 2010 op bijna 91-jarige leeftijd.
En altijd zat hij maar te malen over van alles wat hij las in de krant en hoorde in het nieuws op de televisie. Want veel meer dan de krant lezen en televisie kijken kon hij niet meer. En zo kreeg hij alle shit die zich daar dagelijks verzamelt voorgeschoteld door de media. Ook toen al. Hij had het er vaak over wat een puinhoop het in de wereld was. Hij zei het anders, maar ik heb van hem zelf geleerd dat ik niet mag vloeken…………
Herinneringen aan verbinding
Je hoort het wel vaker, dat oudere mensen veel met het verleden bezig zijn. Toen mijn vader naar het verzorgingshuis verhuisde, waar hij zijn laatste jaren ‘sleet’, hebben mijn zus en ik uit een oud adres boekje van hem, verhuiskaarten gestuurd naar de mensen die daarin nog niet waren doorgestreept. Vragen daarover stellen aan mijn vader had niet zoveel zin. Meestal kwam er als antwoord: “Oh, dat weet ik niet meer hoor kind”
Naar aanleiding van één van de verhuiskaarten naar een voor ons onbekende relatie, kreeg mijn vader een telefoontje. Het was een dochter van één van mijn vaders dienstmaten van vroeger als ik me goed herinner.
Hij had een heel leuk gesprek met haar en raakte er erg emotioneel door.
Ook ben ik samen met mijn man in die periode -op weg naar ons vakantieadres- langs een andere oude dienstmaat van hem gereden in de Elzas. In de oorlog was mijn vader daar gelegerd geweest. Toen ik een jaar of twaalf was, ben ik een keer met mijn ouders en mijn zusje bij hem, zijn vrouw en zoon geweest. Desgevraagd gaf mijn vader aan het leuk te vinden als we zouden kijken of zijn oude maat nog leefde en we hem de groeten zouden overbrengen.
Het huis in het kleine dorpje was er nog en lag inmiddels midden tussen de snelwegen. Het was rond etenstijd en er deed niemand open. Mijn man en ik hebben in ons beste Duits een briefje in elkaar geknutseld en de groeten overgebracht van mijn vader. Een paar weken later kwam er een brief terug. Ook dat emotioneerde mijn vader behoorlijk. Wat vond hij het fijn wat te horen. Het is er nooit van gekomen dat mijn vader me liet weten nog een bericht terug te willen sturen……..
Zelf verbinding maken lijkt moeilijk
Mijn vader was zelf geen man die zijn relaties goed onderhield. Terwijl hij wel regelmatig praatte over vroeger en die fijne jongens van toen. Ook over zijn voetbal- en kaartvrienden van vroeger.
Op de foto hiernaast zie je een aantal mensen van zijn voetbalclub Kennemerland. De 2e van links is mijn vaders broer: Ko Coert. Mijn vader en mijn oom Ko kende bijna iedereen van die club.
Zo jammer dat mijn vader zelf geen initiatief nam en contact met ze bewaarde. Als ik er naar vroeg, was het antwoord dat ze al bijna allemaal dood waren. Bijna is dus niet iedereen……………. In plaats van alleen maar bezig te zijn met alle shit uit de hele wereld en zijn herinneringen uit het verleden had hij zelf de laatste jaren van zijn leven leuker en zinvoller kunnen maken. Door verbinding te maken met zijn oude vrienden en samen over vroeger te praten, over de leuke dingen van het leven. Een stuk minder eenzaam dan alleen in je stoel zitten piekeren over alles wat er niet meer is en de shit om je heen.
Mijn vader was zeker niet de enige die het moeilijk vond zelf contact te maken en te houden. Ik hoor en zie het veel om me heen. Verhalen van de deelnemers aan de cursus Creatief leven, die ik samen met mijn collega Julie geef in Heemstede e.o. maar ook de vele dagelijkse artikelen in de media. Al het nieuws dat ons bereikt, is in die 12 jaar nadat mijn vader is overleden alleen maar meer geworden. Vroeger hoorde je wel eens iets wat al weken geleden gebeurd was, tegenwoordig ligt alles bijna een minuut nadat het gebeurd is in je mailbox en/of apps. Of erger nog, de mensen die live overvallen, ongelukken etc. gelijk met iedereen delen. Als je niet oppast, beïnvloedt het nieuws de hele dag je gedachten en je gevoel. Ik ben wel eens blij dat mijn vader het nu allemaal niet meer meemaakt.
Eenzaamheid door gebrek aan verbinding
Een van hot items in het nieuws is ook eenzaamheid. En als je alles mag geloven, is dat vooral iets van de laatste tijd. Zeker is het de laatste tijd versterkt door de Corona, de maatregelen en onveiligheid door fraude en phishing. Niemand kan niemand meer vertrouwen lijkt het wel eens. Door alle aandacht voor alle narigheid in de media, lijkt de hele wereld af en toe corrupt. Terwijl er nog zoveel mooie dingen zijn. Vaak hebben de negatieve dingen om ons heen meer invloed op ons dan ons lief is en ligt de focus daar.
Natuurlijk is het goed op je hoede te zijn. Dat is echter van alle tijden. Ook vroeger waren er boeven, alleen was het nieuws erover veel beperkter. Naast je eigen sores die iedereen in verschillende levensfases meemaakt, was het wereldnieuws meestal de ver van je bed show. Het was er echter wel. Net als eenzaamheid. Ook dat is van alle tijden. Zoek de cijfers van voor de Coronapandemie maar op. Zeker is het deze periode toegenomen. Dat ontken ik niet. Voor de meesten onder ons verdwijnt het gevoel echter weer zodra de maatregelen weer versoepelt worden. Er zijn ook mensen die het niet zal lukken zonder hulp zelf de draad weer op te pakken.
Gebrek aan verbinding met andere mensen
Eenzaamheid doet pijn. Letterlijk. Hoewel je het niet kunt zien aan mensen, zijn er miljoenen die te maken hebben met die pijn. Al sinds mensenheugenis. Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort aan patronen van verbinding met andere mensen. Met andere woorden, eenzaamheid doet letterlijk pijn in je lijf.
Voordat je de volgende stappen kunt zetten in het veranderproces, is het belangrijk dat je eerst meer te weten komt over eenzaamheid, weer beter in je vel komt te zitten, dat je weet wie je bent en wat je leuk vindt, waar je goed in bent en dat ook jij er toe doet in deze wereld! Dat is lastig maar niet onmogelijk!
Dat betekent dat je zelf in actie moet komen. Zèlf het initiatief nemen. Anders eindig je net zoals mijn oude vader, alleen met al je herinneringen. Lukt het je niet alleen die stap te zetten? In heel Nederland zijn er inmiddels mensen die speciaal zijn opgeleid en je erbij kunnen helpen. En met de juiste hulp en jouw inzet kan het je lukken.
7 tips om meer verbinding te maken
Vind je de stap nog te groot en wil je eerst meer weten over fenomeen eenzaamheid zelf en de aanpak ervan? Buiten alle informatie op mijn eigen website is er een kennisbank waar je echt van alles kunt vinden. De website Eenzaamheid Informatie Centrum staat bomvol met artikelen, informatie en een overzicht van boeken, hulp, een zelftest etc.
Hieronder vind je alvast 7 tips waar je een begin mee kunt maken.
1. Durf jij erover te praten?
We praten weinig over onze behoefte aan (meer) verbinding met onszelf en andere mensen, onze eenzaamheid. Niet met elkaar, niet met onze kinderen. Misschien is eenzaamheid wel een groter taboe dan seks. Toch is dat de enige manier om iemand te laten weten dat je behoefte aan verbinding hebt. Er over praten is ook de enige manier om erachter te kunnen komen of iemand anders daar behoefte aan heeft.
Bij wie komt eenzaamheid voor? Eenzaamheid is iets waar veel mensen last van hebben, jong, oud, arm en rijk. Er naar de buitenwereld vooruitkomen is echter nog steeds voor velen nog steeds erg moeilijk. Durf jij?
De hele dag door zijn er allerlei dingen en gebeurt er van alles om je heen. Soms krijg je er persoonlijk mee te maken. Een mededeling dat je partner ernstig ziek is of jijzelf. Dat je je baan kwijt bent. Je in verwachting bent, terwijl dat (nog) niet de bedoeling was of juist dat je hoort dat je geen kinderen kunt krijgen terwijl dat juist een hele grote wens van je is. Dit betekent dat bijvoorbeeld je leven, je werk, de contacten die je hebt, opeens in één klap kunnen veranderen. Je wereld staat op z’n kop, je normale patroon is compleet verstoord. ‘Je begrijpt niet dat de wereld gewoon doordraait’ hoorde ik van de week een pastor zeggen in de podcast Helemaal aan het Einde.
Helemaal aan het Einde is een podcast die je laat stilstaan bij het onvermijdelijke in het leven: de dood. Met bijzondere afscheidsverhalen, en gesprekken met mensen die in het uitvaartvak werken. Deze podcast gaat ook over culturele aspecten en wetenswaardigheden.
Wat gebeurt er na zo’n verandering, zo’n levensgebeurtenis met je? Je kunt je dan een poosje héél rot, ontredderd en zelfs eenzaam voelen. Dat is normaal en ook al geloof je het op dat moment niet, het rotgevoel gaat na een paar maanden meestal wel over.
Als je echter blijft tobben, zelf geen nieuwe draai aan je leven geeft, wordt je eenzaamheid chronisch. Je voelt je steeds rotter, trekt je steeds verder terug en praat er liever met niemand over. Misschien laat je een keer los dat je je rot, leeg, onzeker, burn-out en/of depressief voelt, maar je benoemt of herkent het zelf niet als eenzaamheid.
Juist actie ondernemen en er over praten kan je redding zijn! Oefen gewoon voor de spiegel.
Ik daag je uit om deze week iemand te vertellen hoe je je ècht voelt. En als je dat niet bij een bekende durft, kun je ook contact met mij opnemen.
2. Als herinneringen een brug konden bouwen...
“Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug, dan klom ik tot hoog in de hemel en bracht ik je terug.”
Deze tekst zie je vaak als herinnering op iemands sterfdag of verjaardag op facebook staan. Waarom zou je zo lang wachten…?
Een oude foto roept vaak de leukste herinneringen en verhalen op. Gebruik daarom eens een foto uit de oude doos!
Maak er een mooie fotokaart van en stuur bijvoorbeeld die leuke tienerfoto naar een vriendin, je liefste babyfoto naar je moeder of maak een leuke fotokaart met oude foto’s van jullie bruiloft.
Herinneringen zijn veel kostbaarder als je ze bij leven deelt met iemand. Wie stuur jij een mooie herinnering van vroeger? Maak weer verbinding!
En natuurlijk kan het delen ook digitaal, maar zo’n herinnering die je in je brievenbus vindt, is toch veel leuker?
3. Ik voel me niet verbonden met anderen...
“Anderen bieden mij veel, zijn aardig, vol liefde ook, maar ik VOEL het niet… Groot is het schuldgevoel daarover ook… Ik doe alsof, maar ik VOEL het niet… En zo voel ik me nog meer vereenzamen, hoewel ik ‘sociaal’ blijf, het geeft een ontzettend diep verdrietig pijnlijk gevoel”.
Bovenstaande las ik als reactie op een artikel “Ik voel me niet verbonden met anderen”.
Als je je verbonden voelt met een ander, heb je emotioneel contact met de ander, het gevoel dat je bij elkaar hoort. Je deelt dingen met elkaar. Verbondenheid geeft je het gevoel erbij te horen. Je voelt je gezien, gehoord en gewaardeerd.
Je kunt je verbonden voelen met jezelf, je partner, kinderen, familie en (goede) vrienden. Verbondenheid maakt gelukkig.
Veel mensen zitten in een bubbel waar haast geen verbinding meer mogelijk is. Communicatie via laptops, Ipads, smartphones heeft veel voordelen. Elk voordeel heeft echter ook zijn nadeel. Sociaal gaan we behoorlijk achteruit. Kijk maar in de trein, de bus, de fiets, achter de kinderwagen en tijdens het uitlaten van de hond. Oortjes in en een leuk spontaan gesprek met iemand anders naast je, lijkt niet meer te kunnen ontstaan……
Niemand lijkt de hond zelf meer te zien, laat staan er even mee te spelen. Oortjes in op de fiets, hoor jij de vogels nog fluiten? Zelfs ouders die hun kind ophalen van school hebben nauwelijks nog aandacht voor de verhalen van hun kind.
Een gezellig avondje, een goed gesprek zonder één blik op je telefoon, kan jij dat nog? Een spontaan praatje maken. Plezier maken met je kind. Echte aandacht!
Wat denk je? Durf je de stap te wagen? Probeer het maar eens en voel de verbinding!
4. Wat bevrijdt jou van sleur, keuze-stress of juist eenzaamheid?
Voel je je rot, alleen, of zelfs eenzaam? Luistert er niemand naar je, ziet niemand in dat je roep om aandacht serieus is?
Als je niet lekker in je vel en/of brein zit, wil je het meestal graag oplossen. Iedereen doet dat op een verschillende manier. De één neemt een pilletje om het gevoel te krijgen de hele wereld weer aan te kunnen, de ander wordt blij van het kopen van veel en nieuwe spullen. Weer een ander drinkt het rotgevoel weg.
De overeenkomst van al deze verschillende dingen is, dat het slechts tijdelijk verlichting geeft. Variërend van ‘even niet aan denken’, dempen tot kortstondige momenten van geluk.
Wat helpt
Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het heeft invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.
Het knuffelhormoon (oxytocine) staat al lang bekend als een hormoon dat de liefde, sociale verbondenheid en het welbevinden bevordert. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het hormoon ook emotionele pijn kan veroorzaken (bron: gezondheidsnet).
Deze hormonen hebben dus veel invloed op ons gevoel. Je kunt leren zèlf anders met je problemen en je gevoel om te gaan. Zonder pilletje, drank of andere geluksvervangers…..
Soms niet altijd even makkelijk, wel mogelijk als je echt zelf wilt!
Daarvoor moet je een situatie en/of gevoel, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid, eerst herkennen (er bewust van worden), erkennen, er iets aan willen doen en dan er nog daadwerkelijk iets aan gaan doen.
Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie misschien denkt. Er is nauwelijks een contra-indicatie. Iedereen die leerbaar is, kan het, oud en jong.
Lukt het je niet alleen? Schroom dan niet om deskundige hulp in te schakelen. Dat doe je toch ook als je kiespijn hebt? Of helpt tijdelijke verdoving je er voor goed vanaf…? Nee toch?!
5. Complimenten geven
Iedereen krijgt toch graag complimenten? Maar dan wel alleen als ze oprecht gemeend zijn en als er bij gezegd wordt waarom het compliment gegeven wordt. Wat doen complimenten met een mens?
De wereld waarin we leven is gericht op fouten en er wordt veel aandacht besteed aan wat er allemaal mis gaat. Een oprecht compliment voor iets wat iemand goed doet, is veel fijner om te ontvangen en ook om te geven.
Complimenten laten je stilstaan bij je successen. Je leert jezelf te waarderen. Je krijgt er een goed gevoel van. Ze verhogen je werkplezier. Ze dragen bij aan je zelfvertrouwen. Je krijgt er een glimlach van op je gezicht.
Het drukt iemands waardering voor je uit. Je raakt er geïnspireerd door. Kortom een compliment doet wat met je in positieve zin.
Opdracht:
- Geef deze week minstens drie mensen bewust een klein compliment.
Begin vandaag nog en geef dan ook gelijk jezelf een compliment voor je initiatief!
6. Muziek heelt, kan pijn verzachten. Luister muziek, maak muziek!
Muziek luisteren is leuk, muziek maken is leuk, samen musiceren is nog veel leuker. Ook zijn belangrijke momenten in ons leven vaak gekoppeld aan muziekherinneringen.
Muziek is een van de grootste raadsels van de mensheid. De ene keer bezorgt het je kippenvel, de andere keer stromen de tranen je over de wangen. Je kunt in een roes terechtkomen van puur gevoel, zonder de remmende censuur van het verstand.
Muziek is sinds het prille begin een deel van ons zelf geweest. Muziek is een sociaal bindmiddel en vergroot de saamhorigheid. Een studie heeft aangetoond dat baby’s al van muziek kunnen genieten voordat ze geslachtsrijp zijn (bron: Wetenschap in beeld).
Door muziek kun je blijdschap voelen en de meeste popmuziek gaat nog steeds over liefde. Er bestaan muziekstukken waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een gunstige invloed hebben op onze hersengolven.
Onderschat de kracht van muziek nooit. Muziek heelt, kan pijn verzachten, brengt een persoon in betere conditie.
Luister muziek, maak muziek! Begin nu!
7. Ontken jezelf en je gevoelens niet langer
Soms worstel je met je geaardheid, je geloof of allebei. Als je niet mag zijn wie je bent, anders bent dan de grote meerderheid, kan het gevolg zijn dat de pijn, de eenzaamheid en het verdriet dat je voelt, heel groot is. Dat is niet zo vreemd.
Voldoe je niet aan de verwachtingen van je ouders, je geloof, de samenleving? Zit je in spagaat tussen twee werelden?
Je kunt last krijgen van schuldgevoel of schaamte, als je dingen anders doet dan van je wordt verwacht. Je kunt bang worden voor de gevolgen van wat anderen ‘afwijkend’ gedrag noemen. Dat kan onderdeel worden van je persoonlijkheid, je kunt je niet verbonden, zelfs eenzaam gaan voelen.
Wanneer je je in persoonlijke keuzes vooral laat leiden door je omgeving en niet kiest vanuit jezelf, dan kun je van jezelf vervreemden. Houd van jezelf!
Neem afscheid van je schuldgevoel, onzekerheid en/of schaamte en durf jezelf te zijn! Accepteer jezelf!
BONUSTIP:
Eenzaamheid is geen gevoel waar je maar aan moet wennen, ook niet binnen een relatie. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam dat je iets tekort komt, bijvoorbeeld aandacht, acceptatie of aanraking. Iets waar we als mens allemaal behoefte aan hebben.
Na een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van een kind of andere dierbaren kun je je even heel eenzaam voelen. Maar ook verlies van werk, een chronisch zieke in je gezin die veel zorg nodig heeft, heeft veel invloed op je leven.
Partners beleven en verwerken deze gebeurtenissen meestal verschillend. Als het niet goed lukt om hierover te communiceren, kunnen beiden zich eenzaam voelen. Maar ook een gemis aan liefde en genegenheid, het niet kunnen delen van gevoelens en problemen binnen een relatie en een gemis aan saamhorigheid en wederkerigheid kunnen gevoelens van eenzaamheid, verdriet en machteloosheid veroorzaken.
Kom je daarin dus te kort, kom dan in actie. En om hulp vragen, is ook actie! Blijf niet hangen in een ongezonde relatie, nooit, voor niemand niet.
Niet de enige
Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.
Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.
Facebook en besloten facebookgroep
Als je wilt kun je ook mijn facebookpagina volgen. Daarop plaats ik dagelijks nieuwe informatie, wetenswaardigheden en/of gewoon een leuke quote. Ook heb ik een besloten facebookgroep: ‘Vraagbaak voor verlangen naar verbinding’.
Deze groep is bedoeld om elkaar op een positieve manier hoop te bieden, een veilige omgeving om vragen te stellen, in een stimulerende sfeer. In deze groep kun je iets schrijven waarop je graag een reactie wilt, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe anderen iets doen of benieuwd bent of ze het herkennen, vraag er dan specifiek om. Ook kun je hier delen hoe jij zelf leerde je eenzaamheid en verlorenheid te verlichten. Liefdevolle uitingen van begrip en aanmoediging zijn natuurlijk altijd welkom.
Verder kun je mij vragen stellen. Ik ben geen arts of therapeut, ik ben opgeleid tot Specialist Eenzaamheid. Ik ben deskundig op het gebied van eenzaamheid en kan vragen beantwoorden, adviseren en voorlichten. Eenzaamheid heeft voor mij (bijna) geen geheimen meer.
Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt
Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.
Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven).
Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.
De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.
Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven).
Er vanaf komen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….
Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.
PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.
PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt hen vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.
PS3: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!