Je bekijkt nu Eenzaamheid aanpakken, de eerstvolgende stap

Eenzaamheid aanpakken, de eerstvolgende stap

Ben je klaar voor de eerstvolgende stap naar je nieuwe toekomst? In mijn vorige blog gaf ik de eerste vijf tips die duidelijk maken wat de voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen om eenzaamheid zèlf te kunnen aanpakken. Kon je vier keer JA invullen? Tijd voor de eerstvolgende stap! Misschien wel goed om van te voren even aan te geven, dat met alleen het lezen van de tips en vervolgstappen nog niets oplost. Veranderen is handelen, is doen. Alleen door zèlf echt actie te ondernemen, is het mogelijk je eenzaamheid aan te pakken, er van af te komen. Waarom leg ik zo de nadruk op zèlf actie ondernemen? Hieronder leg ik het uit.

Eindredactie met prinses Laurentien van Oranje – maandag 9 juli 2018
Prinses Laurentien van Oranje staat bekend om haar brede belangstelling en is dagelijks actief om complexe maatschappelijke vraagstukken op de kaart te zetten. Eenzaamheid is zo’n complex vraagstuk. Prachtig dat de prinses aandacht vraagt voor dit thema en daarmee weer een stukje van het taboe om over je eenzaamheid te praten, heeft doorbroken.

“Eenzaamheid doet zo’n pijn”, zei één van de twee dames die zijn geïnterviewd. De ander zei: “Mijn eenzaamheid is dat ik heel veel mensen om me heen heb, maar me nog hartstikke eenzaam voel”.
Zij is leuke jonge vrouw, heeft een geweldige man, vier kinderen, veel vrienden en familie, zij voelt zich echter wel heel eenzaam. Zij verbaast zich er over dat haar eenzaamheid niet gezien wordt. “Je gaat toch niet schreeuwen om aandacht”. “Voor je omgeving wil je je altijd groot houden”. Diep van binnen wil zij wel die aandacht, zegt zij, zij is aan het vechten en vraagt mensen haar niet voorbij te lopen.

Uit de verhalen en de oproep van deze dames, blijkt dat hun verwachting om hun eenzaamheid op te lossen nog steeds bij anderen gelegd wordt.

Je moet echt zèlf de drempel over
Niet anderen moeten de drempel over en naar jou toekomen om je te helpen. Je moet echt zèlf de drempel overstappen en in actie komen. Ook professionele hulp vragen, is actie. Eenzaamheid is iets wat je van binnen voelt, een ander ziet dat niet aan het puntje van je neus. Je moet het zelf aangeven, dus die aandacht juist wèl vragen. Sommigen doen dat door bijvoorbeeld een hulplijn te bellen.
Mensen hebben behoefte aan een luisterend oor. Echt luisteren is voor deze bellers ongelooflijk belangrijk, wordt aangegeven. Natuurlijk is het fijn als je je verhaal kwijt kunt, er iemand naar je luistert.
Maar lost het je eenzaamheid ècht op? Het antwoord daarop is: “Nee”. Sterker nog, hoe vaker je je verhaal vertelt, hoe rotter je je gaat voelen en het levert je niets op. Dus geweldig dat je die drempel over bent gegaan om te vertellen dat je je eenzaam voelt, alleen diegene aan de andere kant van de lijn kan jouw probleem niet voor je oplossen. Je moet een andere drempel over.

Er is niet één simpele oplossing. Als je er alleen niet uit komt, moet je dus in gesprek met iemand die je kan helpen zelf je eenzaamheid aan te pakken. Deze professionele hulp is gericht op zoveel mogelijk zelfstandigheid. Zij helpen je er voor te zorgen dat je eerst weer lekker in je vel en brein zit. Daarna kun je, waarschijnlijk als vanouds, zelf je leven weer inrichten zoals jij het fijn vindt met contacten die bij je passen.

Eenzaamheid aanpakken is maatwerk
Ieders verhaal is anders. Wat voor de één helpt, helpt een ander niet. Daarom moet je dus zèlf de drempel over. De TV, eten, drinken, een dagje uit, al dan niet georganiseerd, is slechts tijdelijke afleiding. Als je je zo rot voelt, heb je helemaal geen zin in andere mensen. Het is belangrijk dat je eerst weer goed in je vel en brein komt te zitten, weten wie je precies bent en wat je belangrijk vindt in je leven. Dat is de allereerste vervolgstap dus. Je richten op de positieve kant van het leven. Wat vind je het allerbelangrijkste in je leven/werk/gezin/vriendschap/relatie? Wanneer heb je geen last van je probleem/gevoel? Wat zou je helpen om voor elkaar te krijgen wat je graag wilt? En wat nog meer? Wat nog meer….. Waarover ben je zo tevreden in je leven en wil je zeker behouden? Dit zijn maar een paar voorbeelden van vragen waarop iedereen een ander antwoord heeft. Dus alleen jij kan deze vragen beantwoorden in jouw situatie. Iemand anders, wel iemand met kennis van zaken, kan je helpen bij het realiseren van wat je wilt veranderen in je leven. Je kunt het ècht zelf, als je wilt ben ik (of een collega) er om je te begeleiden. Je kunt me ook altijd mailen als je iets wilt vragen.

Een ander kan dus veel voor je betekenen, als jij maar zelf die eerstvolgende stap naar je nieuwe toekomst zet.

“Ik kan de deur openen, het is aan jou om naar binnen te gaan”.

Geef een reactie