Je bekijkt nu Eenzaamheid door een trauma of angst

Eenzaamheid door een trauma of angst

Eenzaamheid door een trauma of angst. Ik kom het steeds vaker tegen. Tijdens de lessen van de cursus Creatief Leven wordt er niet tot nauwelijks gesproken over hoe ‘het allemaal zo gekomen is’. Voor het volgen van de cursus is het voor mij als docent niet nodig te weten waardoor de oorzaken van iemands gevoelens van eenzaamheid zijn ontstaan. Ook levert het iemand niets op iedere keer ‘het verhaal’ te vertellen. Een ander kan er niets mee behalve ernaar luisteren. Het lost echter niets op en levert zowel de deelnemer als mij niets op dan ‘de lading’ van het verhaal. Toch is het niet zo gek dat er na de 8 lessen van 2,5 uur die we met elkaar doorbrengen iets uit het verleden naar boven komt.

Ook blijkt uit de oefeningen, het ‘huiswerk’ en de opdrachten die we tijdens de lessen met elkaar doen soms dat er geen tot nauwelijks prettige jeugdherinneringen zijn. (Jeugd)Trauma’s en angsten hebben daar regelmatig mee te maken. Gelukkig is er tegenwoordig internet en is er online veel informatie over hulp beschikbaar. 

Zo is er bijvoorbeeld de website Brainwiki. Deze is gemaakt door het kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Er staat betrouwbare kennis op over trauma’s, speciaal geschreven voor jongeren. Zij geven aan dé website te zijn voor jongeren met psychische problemen. Alle informatie over allerlei psychische problemen en over behandelingen met en zonder medicijnen staan er overzichtelijk en behapbaar op een rijtje.

Jeugdtrauma's en de gevolgen voor volwassenen

De volwassenen die zonder internet zijn opgegroeid hadden al deze informatie niet toen zij het als jongere nodig hadden. Daardoor zijn traumatische gebeurtenissen die zij in hun kindertijd hebben ervaren vaak onverwerkt gebleven, verdrongen. Soms zijn het zelfs gebeurtenissen waar iemand geen bewuste herinneringen aan heeft.

Eenzaamheid begint in de wieg

Eenzaamheid begint soms al in de wieg. Ieder mens leert hoe eenzaamheid voelt: het is wat je voelt als je alleen wordt gelaten. Elke baby leert het. Niet elke baby leert het op een fijne manier. Jeannette Rijks, pionier in de aanpak van eenzaamheid, schreef er al eerder een blog over: Eenzaamheid begint in de wieg.  

Jeannette ontwikkelde een zeer effectieve methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’ het kan wél!’.

Trauma's

Het UMC Utrecht beschrijft dat in de psychiatrie en psychologie de term trauma wordt gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Ook beschrijven zij dat de klachten als gevolg van de nare gebeurtenis bij de meeste mensen binnen enkele weken sterk verminderen. Zij noemen dit dan geen trauma. Ze spreken pas van een trauma of ‘traumatische gebeurtenis’ als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren.

CREATIEF LEVEN

Creatief Leven is een cursus, die je kunt ervaren als een speurtocht voor volwassenen naar een leuker en minder eenzaam leven. Door het volgen van 8 lessen à 2,5 uur, het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten, kom je erachter wie je bent, wat je fijn vindt, wat je belangrijk vindt, wat je situatie nu is, hoe tevreden je bent, wat je anders wilt en hoe je dat gaat lukken.

Deze cursus leert je weer Creatief te leven.

In een open en positieve sfeer leer je wat je moet doen om je beter te voelen en hoe je mensen leert kennen die bij je passen. Stap voor stap naar meer verbinding met anderen.

Iets willen veranderen in je leven vraagt om inzicht èn actie. Dus:

  • Ervaar je leegte om je heen of mis je gezelligheid?
  • Ben je veel alleen en spreek je niet zo veel mensen?
  • Voel je je hier niet gelukkig bij en wil je deze situatie veranderen?
  • Wil je graag wat meer of andere contacten?

Dan kan de cursus Creatief Leven je helpen!

Zijn je gevoelens van eenzaamheid door een (jeugd)trauma ontstaan? Lees dan ook vooral even het volgende stukje.

Behandeling trauma's

Het verleden verwerken is niet altijd even makkelijk. Soms lukt het je gewoon niet alleen.

Om een oud trauma aan te pakken zijn er gelukkig steeds meer goede traumatherapeuten. Van EMDR weten we dat het effectief is, maar ook de MATRIXmethode is een voor velen onverwacht snelle en goed werkende vorm van hulp bij trauma.

De MatriXmethode is een in 1991 door Ingrid Stoop ontwikkelde gespreksmethode om mensen af te helpen van onder andere hun angsten, trauma’s of andere problemen uit het verleden of vrees voor de toekomst. Wat de methode uniek maakt is dat mensen niet praten over wat hen belast, maar dat ze door gerichte vragen van de MatriXpractitioner hun eigen beleving ervan neutraliseren en zo de lading eraf halen. De ervaringen en resultaten van professionals en cliënten zijn op de website te zien en te horen.

De MatriXmethode sluit dus mooi aan op Creatief Leven. Creatief leven geeft je de regie over je eigen leven weer terug. De MatriXmethode geeft je de regie over je eigen brein weer terug. Zonder verhaal, je beleving helemaal neutraliseren, de lading eraf halen, zodat het een ‘kaal feit’ gaat worden.

Huisartsen & POH-GGZ

Huisartsen en POH-GGZ

Veel huisartsen en POH-ers kunnen mogelijk tijd besparen als zij mensen (eerder) doorverwijzen naar een Specialist Eenzaamheid en/of een professional die de MatriXmethode toepast.

De MatriXmethode wordt in sommige huisartspraktijken al toegepast. De resultaten van de behandelingen van de POH-GGZ zijn 2 jaar lang gemeten bij een huisarts in Barneveld.

De huisarts in Barneveld, Saboor Abed, ziet een aanzienlijk verschil tussen vóór en ná het toepassen van de MatriXmethode. Door de hulp van de POH-GGZ Adrie van der Wijst hoeft 80 tot 90% van de cliënten/patiënten niet meer naar een psycholoog of GGZ.

Daardoor pleit de huisarts ervoor om de MatriXmethode in het basispakket te krijgen. Zodat nog meer mensen sneller en effectiever geholpen worden, zonder wachtlijst, verwijzing en langdurige behandeling.

Moed

Het leven zit vol uitdagingen, veranderingen en tegenslag.  Het kost moed om dit aan te gaan, te doorstaan, erover te praten en van te herstellen. De definitie van moed is: onverschrokkenheid, dapperheid: moed putten uit hoop, kracht ontlenen aan.

We willen allemaal een eigen plekje in de wereld. We willen geaccepteerd, gezien en gehoord worden, ertoe doen. Maar soms kost het belachelijk veel moeite om zo’n plek in de samenleving te vinden. Dan werkt er van alles tegen. Dan zitten er vooroordelen en taboes in de weg. Dan moeten we aan verwachtingen en voorwaarden voldoen. Dan doen we ons anders voor dan we werkelijk zijn en raken we onszelf helemaal kwijt. We verbergen ons achter ons masker.

Niet de enige

Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.

Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.

Verder kun je mij vragen stellen. Ik ben geen arts of therapeut, ik ben opgeleid tot Specialist Eenzaamheid. Ik ben deskundig op het gebied van eenzaamheid en kan vragen beantwoorden, adviseren en voorlichten. Eenzaamheid heeft voor mij (bijna) geen geheimen meer.

Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt

Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.

Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).

Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.

De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.

Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).

Ervan afkomen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….

Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.

PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.

PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt deze deskundigen en nog veel meer informatie vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.

PS3: In het hele land wonen professionals die zijn opgeleid en de MatriXmethode toepassen. Dus heb jij trauma’s, angsten, blokkades, een vol hoofd, onverwerkte emoties? Zoek dan hulp bij jou in de buurt.

PS4: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!

Geef een reactie