En bijna 50 redenen waardoor zij zich eenzaam kunnen voelen……………
Coronatijd, pandemie en opeens schieten de berichten en verhalen over jongeren en eenzaamheid in de media de grond uit! Beeldvorming rond eenzaamheid is aan het veranderen. Aanvankelijk was eenzaamheid een exclusief domein van ouderen, nu zijn het enerzijds ouderen en anderzijds jongeren die het beeld bepalen.
De directeur van de GGD Kennemerland schreef onlangs in de Heemsteder over de jeugd in Coronatijd. “Het is een heftige tijd die veel van jongeren vraagt”, schrijft hij. “Haalt u zich nog maar eens voor de geest waar u zelf mee bezig was in uw jonge jaren”. Hij stelt voor van deze periode gebruik te maken om over de generatiekloof te springen en in gesprek te gaan met de jongeren om verbinding te zoeken. Te vragen hoe dit voor hen is, hoe zijn de toekomst zien, wat zij van u verlangen en wat u voor hen zou kunnen betekenen. Hij benadrukt dat de jeugdverpleegkundigen er zijn voor kind en ouder. Voor jongeren is het Instagram account ‘VraaghetCharlie’ opgericht en als je jonger bent dan 23 jaar kun je via ‘jouwGGD’ anoniem vragen stellen over bijvoorbeeld mentale gezondheid. Dus, zit je ergens mee? Chat anoniem via: linktr.ee/Vraaghetcharlie
BEN JE TUSSEN DE 14 EN 27 JAAR OUD?
Doe mee met MDT Sparkel2Doen als je je eenzaam voelt in deze corona pandemie, je een ziekte of beperking hebt, je je school niet hebt afgemaakt, je zonder werk zit, je nieuwkomer bent en je plek nog moet vinden …………………
Je leert veel over jezelf, over wat je kunt en leuk vindt. Je volgt gratis workshops, die je zelf interessant vindt en krijgt een certificaat. Dat is handig voor je CV, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker. MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd.
Bijvoorbeeld: Meedoen aan muziek, rap en zang, graffiti, fashion of storytelling met je smartphone?
Of: Creative Technology Workshops: In de verschillende workshops leer je kennis over techniek en om creatief denken en techniek te combineren om tot nieuwe ideeën te komen. Je leert hoe technologie je gedrag kan beïnvloeden. Je gaat in gesprek met mensen en gaat aan de slag met hun vraag.
Overigens is er nog veel meer informatie te vinden op hun website: https://sparkel2doen.nl/
TABOE DOORBROKEN!
Eenzaamheid bij jongeren mag eindelijk zichtbaar worden en zijn! Eindelijk durven steeds meer jongeren zich uit te spreken. Ik zeg eindelijk, want eenzaamheid bij jongeren bestaat al heel lang. Dat ook jongeren zich eenzaam kunnen voelen en verlangens hebben, is al te lang onderschat. Er zijn heel wat ervaringsverhalen te vinden op internet. Zelf heb ik het al ervaren toen ik op de lagere school zat en gepest werd. Pesten is één van de bijna 50 verschillende situaties waardoor jongeren zich eenzaam kunnen voelen, die ik zèlf zo kan ‘ophoesten’. Zie de lijst (in een willekeurige volgorde) onderaan dit artikel. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer situaties te noemen.
In 2018 doorbrak Stephan Bouwman voor velen opeens al een taboe. Hij is DJ bij Qmusic. Er moest Stephan iets van het hart, hij voelde zich zo eenzaam! In een zeer emotionele uitzending gaf hij toen al aan dat hij wist dat hij niet de enige is. Hij wilde een taboe doorbreken en zei in de uitzending: “Ik voel me gewoon klote”. Dat was ook dus nog vòòr de Corona. Uit de 1.199 ‘Comments’ op YouTube blijkt dat velen zijn roep om aandacht, zoals Stephen dat zelf ook noemde, herkenden. Hem dapper vonden, respect hadden. Ook lees je dat ‘delen hoe je je voelt’ ontzettend moeilijk is. Mogelijk is dat overigens voor veel jongeren nog wel makkelijk dan voor ouderen. De ‘oudere’ generatie heeft al helemaal nooit geleerd over gevoelens te spreken.
Stephen noemde zelf het woord eenzaam dus wel. In de reacties onder de video zie je dat veel mensen het zelf al gelijk ‘vertalen’ naar ‘depressie’. Er werd ook door iemand opgemerkt dat we leven in een maatschappij waarin je altijd moet lachen, scoren en doorgaan. En dat dit je soms kapot kan maken. Of het je alleen laat voelen. Het is duidelijk nog steeds heel lastig om te zeggen dat je niet lekker in je vel zit. Zeker als er gezegd wordt dat je toch alles hebt wat je hartje begeert.
DE MEDIA
Er verschijnen in de media ook steeds meer berichten over en van jongeren. Zo kreeg ik onlangs de tip eens te luisteren naar de oproep van Daisz: “Waar blijft de jongerenconferentie”. Een mooie rap over de pandemie van eenzaamheid van jongeren. De video is binnen 20 uur inmiddels meer dan 275.000 keer bekeken op TikTok! Dat geeft wel aan hoeveel impact de Corona en alle maatregelen op jongeren heeft.
De IJmuidense uitvaartverzorgster Patty-Lou Leenheer heeft veel met eenzaamheid te maken. Zij besloot er een podcastserie van te maken. In de 1Zaamste Podcast komen zowel eenzame jongeren als ouderen aan het woord en wordt gezocht naar oplossingen.
Zij roept mensen met gevoelens van eenzaamheid nu op om contact met haar op te nemen en in de podcastserie hun verhaal te doen. Dat kan helemaal anoniem, eventueel zelfs met een stemvervormer. Zij vindt het fijn als mensen zelf een vinger opsteken, dat ze bereid zijn te vertellen wat ze ervaren. Dat geeft anderen het gevoel dat ze niet alleen zijn, en dat ze zich niet hoeven te schamen. Een oordeel wordt nooit geveld, de luisteraar kan zelf besluiten om er iets mee te doen, of niet. Van de serie moeten er in eerste instantie vier of vijf delen komen. Die zijn gratis te beluisteren via Spotify, Google en podcast-apps van Apple. De eerste aflevering is hier al te horen. Komend weekend komt de 2e aflevering online. Daarin ook een interview met mij 🥰
PLATFORMS VOOR JONGEREN
Op Internet is een toenemend aantal platforms voor jongeren die zich eenzaam voelen te vinden. Join-us is er één van. Zij hebben vooral veel locaties in het zuiden en midden van het land. Inmiddels komen er steeds meer. Onlangs heb ik zelf via Bravico (online) kennis gemaakt met Siona van toen nog ‘You Ontmoeten’. You Ontmoeten gaat sinds kort door als ‘JIJ hoort erbij’. Zij biedt als één van de weinigen in Noord-Holland eenzame jongeren een platform om met elkaar in contact te komen en iets te kunnen doen met leeftijdsgenoten. Dat is echt fantastisch vind ik!
Van jongs af aan maken we allemaal dingen mee in ons leven waardoor je je even heel eenzaam kunt voelen. Vaak durf je er dan niet over te praten of kun je misschien niet goed uitleggen hoe en waarom je je zo voelt. Het gebeurt bijvoorbeeld als je gepest wordt, als je ouders gaan scheiden, als je op school niet begrepen wordt en iedereen je behandelt als een vervelende puber die niet luistert. Zonder te vragen wat er met je is en hoe het komt dat je je rot voelt, wordt er alleen maar van je verwacht dat je je gedraagt. Niemand leert je hoe je met die veranderingen in je leven en wat het met jou doet, kunt omgaan.
ONBEGREPEN, JE NIET GEHOORD EN GEZIEN VOELEN
Naast mijn werk als individueel coach en Specialist Eenzaamheid, ben ik eind 2018 via Bedrijf & Samenleving in Haarlem mentor van een jongere geworden. Het mentorproject Time2Shine helpt jongeren hun weg te vinden in onze maatschappij. Er zijn vijf verschillende projecten, waar zij vrijwillige mentoren voor inzetten:
- Kids
- Jongeren
- Wijkaanpak Schalkwijk
- Statushouders
- Zwerfjongeren
De jongere die ik zelf begeleid, werd op school (MBO2) als behoorlijk lastig ervaren. Jaren verzuim, leerplicht in actie, beschreven als een meisje met een ‘kort lontje’. Nadat ik een band had opgebouwd en na een aantal gesprekken, kwam ik erachter dat het een heel intelligente jongedame was. Zij verveelde zich alleen kapot op school. Vond alles te makkelijk. Niemand luisterde echter goed naar haar, niemand vroeg door. Zij zagen alleen maar die vervelende puber en ‘die vervelende puber’ ging zich steeds meer afzetten, kwam bijna haar bed zelfs niet meer uit……….. Toen zij mij liet weten dat ze wel weer naar school wilde, maar wel wilde instromen op MBO4, heb ik contact opgenomen met Bedrijf & Samenleving. Via een andere mentor heeft mijn mentee een test kunnen doen. Uit die test bleek dat zij wetenschappelijk niveau heeft. Geen wonder dat zij zich verveelde!
DURF TE VRAGEN EN TE PRATEN!
Het is dus superbelangrijk dat je je gevoelens niet negeert en zelf in actie komt om er wat aan te doen of hulp te vragen. Iedereen, van jong tot oud, zal àltijd met veranderingen in je leven te maken krijgen en hebben. Als je daar niets mee doet, houd je er mogelijk je hele leven last van. Wacht nooit af! Op deze website vind je een pagina met heel veel gratis tips en adviezen in de vorm van blogs. Die tips en adviezen zijn bruikbaar voor jongeren en ouderen. Dus doe er gerust je voordeel mee! En mocht je vragen hebben, stel ze!
WWKD
Mocht je gevoelens van eenzaamheid (h)erkennen, wil je er zelf iets aan doen, kùn je er zelf iets aan doen, doe het dan, kom in actie! Want alleen inzicht verandert nog niets. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt. Kun je het niet alleen? Hulp vragen is ook actie!
Ook op mijn zakelijke facebookpagina vind je dagelijks posts van mij. En vers van de pers: Sinds vandaag, 15 februari, kun je je aanmelden voor mijn besloten facebookgroep. Vanaf nu kan iedereen die met vragen worstelt over gevoelens van eenzaamheid zich aanmelden en in een veilige omgeving vragen stellen. Dus blijf me volgen als je wilt! De facebookgroep heeft de naam ‘VRAAGBAAK: Verlangen naar verbinding’.
OVERZICHT VAN SITUATIES WAARIN JE JE ALS JONGERE HEEL EENZAAM KUNT VOELEN
Al met al zijn er gelukkig dus nog wel veel mogelijkheden voor jongeren om verbinding te kunnen maken met anderen. Het onderstaande overzicht maakt echter wel duidelijk dat eenzaamheid in veel situaties al op hele jonge leeftijd kan ontstaan en zoals uit de vele berichten in de media blijkt vaak veel meer serieuze aandacht nodig heeft.
(in willekeurige volgorde)
- Corona
- Gemis aan betekenisvolle vrienden
- Geen toegang tot leeftijdsgenoten
- Gebrek aan (diepgaande) contacten
- Negatieve contacten
- Pesten
- Negatieve ervaringen meegemaakt in je (vroege) jeugd
- Misbruik, mishandeling
- Je alleen voelen
- Buitengesloten voelen
- Ontdekken dat je ‘anders geaard’ bent (lgbtq)
- Niet mogen zijn wie je bent binnen ‘jouw geloof’
- Moeite met contactleggen
- Niet over gevoelens durven, kunnen praten
- Scheiding ouders
- Overlijden vrienden (of andere geliefden)
- Negatief denkbeeld
- Je onbegrepen voelen
- Minder sociaal vaardig
- Geboorte broertje of zusje
- Verhuizing
- Ontslag
- Ernstige ziekte
- Elke andere verandering in je leven
- Handicap
- Tegen je zin in alleen wonen
- Te weinig geld voor sociale activiteiten
- Hoogbegaafdheid
- Hooggevoeligheid
- Internetverslaving/ gamen
- Verslaving aan alcohol en drugs
- Onzeker zijn
- Laag gevoel van eigenwaarde
- Verlegenheid
- Denken dat iedereen tegen je is
- Denken dat je niet goed genoeg bent
- Verlatingsangst
- Liefdesverdriet
- Als student op kamers gaan
- Je kinderen die ‘uitvliegen’
- Te jong zwanger worden en er alleen voorstaan
- Als jonge carrièrevrouw opeens met een baby thuis zitten
- Enig kind zijn en mantelzorger voor je ouder(s)
- Geadopteerd zijn en niets van je biologische ouders/familie weten
- Schaamte voor gebrek aan succes
- Denken dat ze niet de moeite waard zijn voor anderen
- Depressiviteit
- ……………………………………………