Eenzaamheid voorkomen, kan dat? Daarmee vraag je ‘eigenlijk’ of je bepaalde gevoelens die je krijgt kunt voorkomen. Want eenzaamheid is een gevoel. En ‘eigenlijk’ is niets zeg ik altijd, want het woord kun je bijna altijd weglaten uit een zin.
Met de kennis van nu, weet niemand wat de dag van morgen ons brengt. Niet eens wat de komende minuut ons brengt. Opeens kan iets of iemand een aardverschuiving in je leven veroorzaken. Een gebeurtenis die je niet had kunnen voorzien, iets dat iemand tegen je zegt, je ergens van beschuldigt, iets dat je leest, meemaakt, bedenk het zelf maar. Een gebeurtenis is een feit, iets dat je nooit meer kunt terugdraaien.
Wat wel belangrijk is, is dat je weet hoe je met de gevoelens die door de feiten zijn ontstaan, kunt omgaan. Met de gevolgen dus. Het verschil weten tussen beperkingen en problemen.
Gevolgen van gebeurtenissen
Onlangs las ik ergens: ‘Dit heb je op school niet geleerd’. Op school leren we inderdaad van alles, maar niet hoe we met andere mensen, onze emoties en gevoelens moeten omgaan. Sinds ik zelf op school zat is er veel veranderd. Wat er -voor zover ik weet- nog steeds niet in de lespakketten zit, is levenskunst. Het omgaan met anderen, met de gevolgen van wat er in ons leven allemaal gebeurt en de gevoelens van eenzaamheid die daardoor kunnen ontstaan.
Gevoelens van alleen ergens voor staan, je niet gehoord of gezien voelen, je geen raad weten met wat je overkomt, gevoelens van schaamte die je overvallen omdat je die gevoelens van eenzaamheid hebt en niet weet hoe je het moet oplossen. Schaamte omdat je denkt dat je de enige bent die dat overkomt omdat niemand er voor uit durft te komen of er over praat. Praten over eenzaamheid is nog steeds taboe. Terwijl het toch zo menselijk is en het ons allemaal overkomt. Geloof me, je bent niet de enige.
Gevoelens van eenzaamheid voorkomen, kan dat? Nee. Nee, want (tijdelijke) gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven. Misschien noem je het alleen anders. Leegte, onbegrepen, in de steek gelaten, wanhopig, burn-out, overspannen, stilte, verlaten, teruggetrokken, gesoleerd, niet gehoord of gezien worden, buitengesloten……….
Omgaan met de gevolgen van gebeurtenissen
Als ons iets overkomt, groot, klein, heftig, minder heftig, heeft het tijd nodig het gebeurde te verwerken. Meestal duurt dat ongeveer een jaar. Soms is het gebeurde echter zo heftig dat het meer tijd nodig heeft. Dan is het net als een enorme ijsberg. Aan de oppervlakte lijkt het in eerste instantie misschien wel mee te vallen. Tot het rotgevoel steeds langer gaat duren. En dan blijkt er een enorm probleem achter het probleem van de gevoelens van eenzaamheid te zitten.
Zoals bij de ijsberg. Het grootste probleem is onzichtbaar, verborgen. En vaak besef je niet dat juist dit enorme probleem heel veel narigheid, eenzaamheid en onbedoelde afstand kan veroorzaken.
Zo ontstaan er bijvoorbeeld al gauw vaste patronen van zogezegde ‘klaaggesprekken’, zonder je je er bewust van bent dat anderen zich daardoor enorm verantwoordelijk gaan voelen om jou te helpen. En anderen kunnen jouw problemen helemaal niet oplossen. De enige die dat kan, ben je zelf. Door in actie te komen, afscheid te nemen van iets of iemand en/of hulp te vragen aan diegenen die dat ècht kunnen bieden. Die weten hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen in je eigen problemen. En als je veel ‘klaagt’ word je ook nog eens een minder aangename versie van jezelf. Dan stoot je mensen af met je gedrag. Je bereikt het tegenovergestelde van wat je graag wilt, namelijk verbinding.
Het probleem met problemen is dat het probleem het probleem meestal niet is. Einstein zei het al: “ We zullen onze problemen niet oplossen als we op dezelfde manier denken als toen we ze schiepen”. Een andere mooie quote van hem is: “Het leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren moet je vooruit blijven gaan”.
Alleen jij weet hoe jouw patronen precies in elkaar zitten. Dat kan niemand anders weten. Iedereen is uniek, iedereen gedraagt zich uniek, iedereen reageert uniek. Je (kern)waarden en wat je hebt meegemaakt in je leven beïnvloeden hoe je je gedraagt als je patronen verstoord worden. Dus reageert iedereen verschillend. Iedereen past zich aan op zijn of haar eigen manier aan de situatie. We behandelen allemaal bewust èn onbewust.
Wat kan er dan wel allemaal onder de oppervlakte zitten?
Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je je doodongelukkig bent gaan voelen. Iets of iemand heeft je iets ‘aangedaan’, je relatie is verbroken om wat voor reden dan ook, iets of iemand heeft jouw leven vergald. Je raakt verzuurd, blijft de ander de schuld geven en vergeet je leven te leven zoals jij dat graag wil.
Door die gebeurtenis zijn je vaste patronen in je relaties verstoord. En zo’n verstoring veroorzaakt bijna altijd verdriet en problemen. Er zijn problemen waar je je bij moet neerleggen, problemen waar je mee kunt leren omgaan, problemen die je zelf kunt oplossen. En als je daar niet toe in staat bent, word je steeds afhankelijker van anderen. Ga je misschien wel zitten wachten op hulp die nooit zal komen.
Het kan zijn dat je je hele leven al problemen hebt met contact maken en het omgaan met andere mensen. Dat je verlegen bent, jezelf (te) vaak wegcijfert en situaties vermijdt die wel belangrijk voor je zijn. Dat je de eerste stap niet zelf durft te zetten naar een leuker leven. Dat het je niet lukt je eigen problemen op te lossen. Wie last heeft van gevoelens van eenzaamheid, heeft vaak ook problemen met het gevoel van eigenwaarde. Je komt terecht in een neerwaartse spiraal.
Dus, kan je eenzaamheid voorkomen? Nee. Je kunt wel ontdekken wie je bent, waar je nu staat, wat je situatie is, hoe tevreden je bent, wat je anders wil en hoe je dat gaat lukken. Maar dat kan alleen als je het zelf ècht wil. Als je een wilsbesluit neemt. Als je meer kanten van jezelf wilt leren kennen.
In 5 stappen naar minder last van eenzaamheid
Je wilt nu eindelijk weleens van je rotgevoelens af, fantastisch! Verstandige keuze ook, want niets is zo erg als je rot voelen, toch?! Maar hoe doe je dat: van rotgevoelens afkomen? Op zich is het helemaal niet zo ingewikkeld. Oftewel alle veranderingen beginnen met een wilsbesluit. Een Specialist Eenzaamheid kan je daarna helpen te ontdekken hoe je na het nemen van je besluit minder last kunt krijgen van je gevoelens van eenzaamheid in je leven. Want in alle fases van je leven zal je er mee te maken krijgen. Ik ga het niet mooier maken dan het is. Het hoort bij het leven.
Ik las laatst een mooie quote:
‘Je kan een mens niets leren;
je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.’
De vijf stappen naar minder last van eenzaamheid zijn:
- Beseffen dat wat je voelt te maken heeft met last van eenzaamheid = Weten
- Iets willen veranderen aan je huidige situatie en hoe je je nu voelt = Willen
- Nagaan of je er iets aan kunt doen (er zijn nauwelijks contra-indicaties!) = Kunnen
- Besluiten dat het tijd wordt er iets aan te gaan doen
- Er nu ècht iets aan gaan doen, actie ondernemen = Doen
WWKD! Jeannette Rijks, dé Eenzaamheidsexpert, trainer en auteur van diverse boeken over eenzaamheid op het gebied van eenzaamheid schreef er al een kort en bondig artikel over.
Actie ondernemen, betekent zèlf stappen ondernemen om je patronen van verbinding met andere mensen te herstellen. Want dat is namelijk wat eenzaamheid is. Je krijgt een seintje van je lijf dat je tekort komt aan patronen van verbinding met andere mensen. Net als je lijf aangeeft dat je moet eten of drinken. Als je dat niet doet, loopt het fout af met je. Het signaal dat je krijgt als je last hebt van gevoelens van eenzaamheid is hetzelfde. Dóe iets! Als het je niet lukt, is hulp vragen aan een specialist ook OK. Dat doe je toch ook als je kiespijn hebt?
Niet de enige
Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.
Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.
Als je wilt kun je ook mijn facebookpagina volgen. Daarop plaats ik dagelijks nieuwe informatie, wetenswaardigheden en/of gewoon een leuke quote.
Verder kun je mij vragen stellen. Ik ben geen arts of therapeut, ik ben opgeleid tot Specialist Eenzaamheid. Ik ben deskundig op het gebied van eenzaamheid en kan vragen beantwoorden, adviseren en voorlichten. Eenzaamheid heeft voor mij (bijna) geen geheimen meer.
Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt
Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.
Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven).
Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.
De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.
Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met anderen’ (Creatief Leven).
Er vanaf komen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….
Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.
PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.
PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt hen vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.
PS3: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!