Eenzaamheid, wat doe je eraan?

Als je je eenzaam voelt, dan zou je het misschien fijn vinden als er eens iemand bij je op bezoek komt, je opbelt, je mee uit vraagt, iets organiseert. In mijn vorige blog, vertelde ik wat langdurige eenzaamheid met je doet. Goed om te weten wat er met je lijf en brein gebeurt, natuurlijk. Als je dat gelezen hebt, weet je ook dat eenzaamheid een taaie tegenstander is. Nu wil je waarschijnlijk wel eens weten wie of wat er dan aan je eenzaamheid kan doen.

Huidige interventies om eenzaamheid aan te pakken
Landelijk is er brede aandacht voor eenzaamheid. Al meer dan tien jaar lang zijn er allerlei acties en activiteiten om eenzaamheid aan te pakken. Ik noem er hieronder slechts een heel klein aantal:

  • Vriendschappelijk huisbezoek
  • Maatjes projecten
  • Speciale uitjes en vakanties
  • Maaltijdprojecten
  • Georganiseerde ontmoetingsdagen

Wat valt eraan op? Als er niemand op huisbezoek komt, als er geen maatje voor je is, als er geen uitje, maaltijd of ontmoeting wordt georganiseerd, verandert/verbetert er voor jou persoonlijk niets. Op de momenten dat het wel gebeurt, is het maar voor even, want ’s avonds of de volgende dag zit je weer alleen en voel je je nog net zo eenzaam, zo niet eenzamer. Het is een leuke afleiding, dat wel. Super dat al deze activiteiten er zijn natuurlijk, dat wel, het lost je eenzaamheid echter niet op. Bovendien maakt het je afhankelijk van anderen die iets voor jou organiseren.
Ook richt alle aandacht zich daarbij in het bijzonder op de groep 75 jaar en ouder. Naar de rest van de bevolking wordt (nog) niet of nauwelijks omgekeken. Eenzaamheid komt echter voor onder alle bevolkingsgroepen en leeftijden!

Wat helpt er dan beter?
Bij een signaal van honger en dorst, weet iedereen wat zich te doen staat. Eten en drinken. Ook bij eenzaamheid geeft je lijf je een signaal. Je voelt je rot, alleen, leeg of hoe je het dan ook zelf omschrijft. Maar wat doe je aan eenzaamheid? Langdurige eenzaamheid is een complex probleem. Dat vraagt wel een hele andere aanpak dan ‘meer onder de mensen komen’ of ‘lid te worden van een club’. Het is goed om eerst meer over eenzaamheid zelf te weten te komen. Bijvoorbeeld wat eenzaamheid is en wat langdurige eenzaamheid nu precies met je doet. Klopt het, is het eenzaamheid waar je last van hebt? Alleen jij zelf kan het voelen, weten en (h)erkennen.
Daarna is het aan jou er iets aan te willen veranderen, waardoor je leven weer minder eenzaam en leuker wordt. Verder moet je daar wel de fysieke en mentale mogelijkheden voor hebben. En er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt, ook als je beperkingen hebt! Ten slotte moet je de bereidheid hebben om er zélf mee aan de slag te gaan. Als het je niet lukt eruit te komen, hoef je dat niet alleen te doen. Goede professionele hulp is gebaseerd op kennis van zaken en helpt bij het aanpakken van eenzaamheid. Deze vorm van hulp is gebaseerd op het leren zélf je eenzaamheid aan te pakken, waar nodig met steun en altijd gericht op zoveel mogelijk zelfstandigheid.

Wat betekent dat nu concreet?
Om maar in de deur in huis te vallen: Het lukt alleen als jij zélf het mogelijk maakt om het te laten gebeuren. Jij bent zélf de oplossing, de hoofdrolspeler! Eenzaamheid kan iemand anders nooit voor jou oplossen. Een ander kan je troosten, je afleiding bieden, maar om het op te lossen moet je echt zélf aan de bak! Dat is misschien lastig, maar niet onmogelijk! Om van wens naar daad te gaan is wel moed nodig. Met inzicht alleen ben je er niet. Veranderen is handelen, is zelf willen én dan ook nog doen. Vaak heb je meer veerkracht dan je denkt. Geloof in jezelf!

Je hebt dus twee keuzes: zélf aan de slag en eenzaamheid aanpakken, of afhankelijk zijn en blijven van de gunsten en aandacht van anderen.

Wat kies je?

Geef een reactie