Je bekijkt nu “Ik ben bang voor eenzame feestdagen”

“Ik ben bang voor eenzame feestdagen”

5 tips die je leven rondom de komende feestdagen minder eenzaam kunnen maken.

  1. Accepteren dat je niet op alle gebeurtenissen in je leven invloed hebt
  2. Beseffen dat ieder mens in zijn of haar leven meerdere rottijden te verwerken heeft
  3. Weten dat je gevoelens er mogen zijn, zelfs heel normaal zijn
  4. Realiseren dat je behoefte aan verbinding het zelfde signaal van je lijf is als honger en dorst
  5. Inzien dat je de spiraal van eenzaamheid zelf kunt doorbreken

1. Accepteren dat je niet op alle gebeurtenissen in je leven invloed hebt

Hoe kan je naar de komende feestdagen uitzien in deze vervelende periode met al die beperkingen? Door de Coronamaatregelen voorlopig geen grote en gezellige familiebijeenkomsten, niet knuffelen, afstand houden……. Of als je partner vorig jaar is overleden, je net gescheiden bent, je geen kinderen hebt, je kinderen geen contact met je willen en je enige zus in het buitenland woont. Allemaal gebeurtenissen waarop je (meestal) geen invloed hebt…….

Misschien heb je geen vrienden of heb je wel lieve vrienden en vriendinnen, maar die gaan naar hun kinderen of de kinderen komen bij hun. Je durft ze dan ook niet uit te nodigen, denkt dat niemand op een alleenstaande zit te wachten en je vermoedt dat ze er nauwelijks bij stil staan dat jij met de Kerst alleen zal zijn.

In het dagelijkse leven zie je mogelijk wel genoeg andere mensen en kan je vaak goed alleen zijn, maar alleen zijn met de feestdagen voelt extra beladen.

2. Beseffen dat ieder mens in zijn of haar leven meerdere rottijden te verwerken heeft

Eenzame feestdagen……….dat is echt geen ouderenprobleem! Dat is het overigens nooit en zeker dit jaar niet! De Coronamaatregelen maken het allemaal nog eens extra ingewikkeld om je contacten te onderhouden.

De decembermaand is normaal gesproken een tijd vol warmte, gezin, familie en samenzijn. Deze periode is echter niet voor iedereen een tijd van gezelligheid. Iedereen, jong en oud, die deze warmte niet heeft, voelt zich alleen, eenzaam, verlaten, ellendig en verdrietig. Het kan zwaar zijn om de hele decemberperiode alleen te zijn zonder een levende ziel te spreken. Alleen zijn op 10 januari of 25 september is voor veel mensen iets heel anders dan op 5 december en op 25, 26 en 31 december.

Onder moeilijke omstandigheden heb je meestal helemaal geen zin in gezellige dingen, logisch. Het lijkt of de hele wereld gelukkig is, behalve jij……. Op zo’n moment sta je er niet altijd bij stil dat ieder mens in zijn of haar leven meerdere rottijden te verwerken krijgt. De één krijgt ook soms nog wel een beetje meer op zijn bordje dan een ander. We hebben het allemaal liever niet, want we willen allemaal gelukkig zijn, ellende vermijden. Het is echter onderdeel van ons leven, onvermijdelijk. Iedereen krijgt te maken met gewenste en ongewenste veranderingen in het leven, klein, groot, leuk, niet leuk, ingrijpend, ingrijpender. Dan kunnen eenzame gevoelens ontstaan.

3. Weten dat je gevoelens er mogen zijn, zelfs heel normaal zijn

Je hebt helaas geen controle over alles wat er op je pad komt. Soms kan je invloed op dingen uitoefenen, maar omstandigheden en anderen kun je niet zomaar even veranderen. Heel veel dingen ‘overkomen’ ons. Corona, ernstige ziekte, ontslag, overlijden, bedenk het maar. Ook fijne dingen zoals verliefd worden, gaan samenwonen, gaan studeren, een nieuwe baan, verhuizen, trouwen, kinderen krijgen. Je leven verandert er door. Je normale patronen worden verstoord, alles is opeens anders. Het gaat er om hoe je daar zelf mee omgaat.

Soms ben je je door die veranderingen in je leven even van slag. Je moet je draai weer vinden, wennen aan de nieuwe omstandigheden, ook al zijn ze nog zo vervelend of leuk. Dat lukt niet altijd gelijk. Je voelt je soms een tijdje rot, onbegrepen, alleen, misschien zelfs wel eenzaam. Dat is heel normaal, het hoort bij ons leven. Dat gebeurt met ons als mens als onze patronen worden verstoord. Alles wat er gebeurt heeft namelijk altijd ook invloed op onze relaties, op de mensen om ons heen. Door veranderingen verdwijnen er mensen in je leven en komen er weer nieuwe bij.

Misschien lijkt het makkelijk gezegd, maar het heeft dan ook geen zin om je er druk over te maken. Het heeft geen zin om te gaan zitten piekeren, want daar wordt je gevoel niet beter door, het geeft veel stress en teleurstelling. Richt je op de dingen die nog wel fijn, mooi en interessant zijn in je leven. Op wat er nog wel kan en is. Er is zoveel om nog dankbaar voor te zijn. Stap uit de tredmolen in je hoofd. Laat de dingen los waar je geen invloed op hebt. Natuurlijk kun je het niet mooier maken dan het is. Maar je wereld is wat jij ervan denkt. Dus denk anders en je wereld verandert.

4. Realiseren dat je behoefte aan verbinding het zelfde signaal van je lijf is als honger en dorst

Waar het om gaat is dat je je altijd verbonden wilt voelen met anderen, iedere dag van je leven en dus ook met de feestdagen. Als mens hebben we allemaal die behoefte. Het is een basisbehoefte, net als eten en drinken. Niet meer en niet minder. Als je honger hebt dan geeft je lijf een signaal af dat je honger hebt, dat je iets moet gaan eten. Heb je dorst, dan geeft je lijf een signaal af dat je moet gaan drinken. Als je je last hebt van gevoelens van eenzaamheid, geeft je lijf een signaal dat je behoefte hebt aan verbinding met andere mensen.

Zo simpel en onschuldig zijn de eerste gevoelens van eenzaamheid. Helemaal niet raar dus. Als je honger hebt pak je zelf een boterham, als je dorst hebt pak je zelf een glas drinken. Je gaat niet zitten wachten tot iemand anders je dat een keer komt brengen.

Wil je niet afhankelijk van anderen zijn om je leven leuk(er) te maken, moet je ook zelf actief aan de slag om die verbinding te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar, zonder navraag te doen, moet aannemen dat je vriend(in)nen de hele decembermaand en vooral de kerstperiode met hun gezin bezig zijn. Mogelijk hebben ze wel tijd voor een wandeling overdag of kan je hen zelf te eten of voor een lunch vragen. Het hoeft dus geen ingewikkeld (kerst)diner te zijn. Een pan soep of een stokbrood met wat lekkers hoeft niet duur te zijn en is ook goed! Als het goede vrienden zijn, kun je overigens als het goed is je gevoelens vrijuit bespreken. Mogelijk nodigen ze je dan spontaan uit. Neem zelf dus initiatief, altijd! Als dat je niet lukt, ligt langdurige eenzaamheid op de loer.

Wat doe jij als je je eenzaam voelt?

5. Inzien dat je de spiraal van eenzaamheid zelf kunt doorbreken

Het is nu eind oktober. Wacht niet tot op het laatste moment. Je leven kan weer leuker worden als je nu al zelf het initiatief neemt. Het voordeel daarvan is ook dat je dan zelf kunt kiezen met wie je iets wilt doen en wat je wil doen. Meer plezier hebben in je leven, ook met de feestdagen, is fijn, maar het gaat niet automatisch. Word niet afhankelijk van anderen of ze jou wel vragen. Daag jezelf uit om de feestdagen te beleven met de mensen die jij graag om je heen wilt hebben. Weet je niet wie, heb je niemand? Vraag dan de buren voor een aangeklede borrel. Wacht niet af, doe iets! Een paar mensen ontvangen, ook al is het op afstand, mag nog steeds!

De grootste gevangenis zit in ons eigen hoofd en we hebben zelf de sleutel, hoorde ik Edith Eger in een interview zeggen. Zij overleefde Auschwitz, is nu 93 en zegt nog steeds: “Ga op zoek naar het licht, zoek naar het geschenk in je leven”.

Vind je het moeilijk om die spiraal van eenzaamheid in je eentje te verbreken, vraag dan hulp en ontdek hoe je zelf kunt zorgen voor een leuk(er)leven, ook met de feestdagen! Ook topsporters hebben een coach, waarom jij dan niet? Begeleiding kan individueel, online of in een groep. Als je daar vragen over hebt, stuur me gerust dan even -geheel vrijblijvend- een email!

Ik hoop dat deze 5 tips jou stimuleren om nu echt alvast zelf aan de slag te gaan met het creëren van een decembermaand die bij jou past en met mensen die bij jou passen. Zorg er voor dat je de mensen die je graag om je heen hebt, die jij belangrijk vindt in je leven zelf laat weten HOE belangrijk zij voor je zijn! Maak verbinding! Als je het niet zegt en laat merken, weten zij het niet!

VERBINDING

 

Geef een reactie