Je bekijkt nu Hoe ontstaat eenzaamheid?

Hoe ontstaat eenzaamheid?

Eenzaamheid ontstaat altijd als gevolg van veranderde patronen in je leven. Gewenste en ongewenste veranderingen, klein of groot. Zoals bijvoorbeeld gaan samenwonen, verhuizen, andere school, nieuwe baan, het krijgen van een kind, broertje of zusje, pesten, een ernstige ziekte, overlijden van een partner of een echtscheiding. Opeens wordt alles anders…….

Wat hebben patronen met een goed gevoel te maken?

Als er een patroon verandert in je leven, kan je je even heel eenzaam voelen. Dat is heel normaal, want patronen vormen veiligheid, vertrouwdheid en voorspelbaarheid. Alle gewenste en ongewenste veranderingen, hebben ook invloed op de mensen om je heen en dus op de relatie tot die mensen. Ook deze veranderen door die gebeurtenissen. Als er een patroon verandert, moet je je dus aanpassen in je relaties. Zorg er voor dat je weer nieuwe patronen vormt, dat je leven weer veilig, vertrouwd en voorspelbaar wordt. Het goede gevoel komt dan meestal ook weer terug.

Waarom hebben een scheiding en een wegomlegging met elkaar te maken?

In beide gevallen worden je vaste patronen verstoord. Je vertrouwde omgeving raakt verstoord, je moet zoeken naar nieuwe wegen. Als de patronen in je lijf of je leven verstoord raken moet er herstel plaats vinden. Je hersens en/of lijf doen dat meestal zelf wel. Als de patronen in je leven verstoord raken, ontstaat dus vaak een tijdelijke eenzaamheid. Dat is dus heel normaal, we kennen het ook allemaal. Meestal los je dat zelf wel weer op, vind je de weg wel weer.

Ook eenzaamheid kan een patroon worden

Soms lukt het je niet om een andere weg in te slaan, dan kan langdurige/chronische eenzaamheid ontstaan. Als eenzaamheid (te) lang duurt (zes à negen maanden), verandert er iets in je hersenstructuur, dat heeft te maken met de permanente stress waarin je dan verkeert. Dan helpt een pilletje of wat afleiding niet. Wacht dus niet af, onderneem zelf stappen. Lukt het je niet alleen? Zoek dan de juiste hulp. Een Specialist eenzaamheid kan je zo nodig helpen weer nieuwe patronen te vormen.

Geef een reactie