Rijbewijs halen, een oplossing voor eenzaamheid? Je leest dagelijks in de media allerlei initiatieven voor het oplossen van eenzaamheid van anderen. Het één nog inventiever dan het ander. Het halen van je rijbewijs staat daar voor zo ver ik weet nog niet bij. Wat bedoel ik daar dan nu weer mee? Dat je door het halen van je rijbewijs je eenzaamheid kunt oplossen? Nee.
Misschien kan het je minder afhankelijk van anderen maken, dat wel. Het kan bijdragen aan je onafhankelijkheid en je ook meer vrijheid geven. Kijk, nu komen we al dichter bij wat ik bedoel en met je wil delen. Net zoals je door rijlessen te volgen je rijbewijs kunt halen, bestaat er een cursus om je eenzaamheid op te lossen. Allebei spannend maar op een verschillende manier. Toch zijn er veel overeenkomsten. De stappen die je moet zetten om je rijbewijs te halen en je eenzaamheid op te lossen, zijn min of meer vergelijkbaar. Hoe dan? Ik leg het je hieronder uit.
Wat biedt het halen van een rijbewijs je?
Het hebben van een rijbewijs geeft je enorm zoveel vrijheid, onafhankelijkheid én nog zoveel meer. Kunnen gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt en met wie je wilt. Je bent niet langer afhankelijk van anderen die je moeten komen ophalen of wegbrengen, het openbaar vervoer of de fiets als het regent….. Nu kan je met de auto op vakantie en hoef je niet langer over al die mooie dingen die je onderweg kunt zien en doen heen te vliegen. Het verrijkt vaak je leven. Je wereld wordt groter, het biedt meer perspectief.
Wat biedt een cursus voor het oplossen van je eenzaamheid je?
De cursus die je kunt volgen heet Creatief Leven. Creatief staat hier voor: zelf je leven vorm geven. Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Last hebben van eenzaamheid staat het maken van fijne contacten met anderen in de weg. Als je leert hoe je zelf je eenzaamheid kunt aanpakken, krijg je weer meer plezier in je leven en het omgaan met andere mensen. Ook krijg je meer grip op je leven en kun je je relaties weer zien opbloeien. Je kunt je toekomst weer vol vertrouwen tegemoet gaan, onafhankelijk van de hulp van anderen. Niet langer meer wachten tot er eens iemand naar jou toe komt. Je wereld wordt groter, het biedt meer perspectief. Jij zit (weer) aan het stuur van je eigen leven.
Drempelvrees
Veel mensen hebben last van drempelvrees. Angst vormt vaak een belemmering voor het nemen van rijlessen en het halen van je rijbewijs en dus voor het krijgen van die heerlijke onafhankelijkheid. Speciaal voor die mensen zijn er rijscholen waar de opleiding aan jou persoonlijk wordt aangepast, dus geen standaard opleiding. Dat gebeurt dan in overleg met de kandidaat.
Ook iemand die last heeft van (langdurige) eenzaamheid heeft die drempelvrees. Eenzaamheid heeft namelijk heel veel invloed op mensen, het verandert mensen, zowel psychisch als fysiek. Het zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel en in je brein zit. Een Specialist Eenzaamheid is opgeleid om mensen met langer durende eenzaamheid te helpen met een zeer effectieve en snelle methodiek, de cursus Creatief Leven. Het is een cursus, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je ‘bij de psychiater loopt’, waardoor het enorm laagdrempelig is. De specialist is opgeleid om niet alleen één op één of in groepsverband te helpen, maar ook om eventuele onderliggende problemen te signaleren tijdens het hulptraject en te adviseren over vervolgstappen, mocht dat nodig zijn. Ook geen standaard opleiding dus.
Praktijklessen
Gemiddeld heeft iemand 39 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Niet iedereen leert even snel.
De praktijkcursus Creatief Leven bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur, is dus (slechts) 20 uur.
Theorielessen
Zonder theorie-opleiding kun je slagen voor je rijbewijs wel vergeten. Naast de praktijklessen, is het theorie-examen net zo belangrijk onderdeel om je rijbewijs te halen. Het is niet het leukste onderdeel maar minstens zo belangrijk. Een goede kennis van o.a. de verkeersregels en de borden draagt bij aan het lessen en dat je veilig de weg op gaat. Het is belangrijk dat je weet waar je het over hebt en veilig en met rijplezier de weg op gaat. Ook hiervoor geldt dat niet iedereen even makkelijk en snel leert. De één heeft daar dus wat meer tijd voor nodig dan de ander. Het is dus wel nodig dat je er tijd voor reserveert en investeert.
Ook bij de cursus Creatief leven is er sprake van theorie. Het Werkboek Creatief Leven is een stap-voor-stap handleiding om eenzaamheid aan te pakken. Een handleiding voor je eigen speurtocht naar een leuker en minder eenzaam leven. De lessen en informatie van de docenten veranderen samen met het boek stap voor stap je leven, je wordt je bewust van veel dingen die in jouw leven belangrijk voor je zijn. Elke week krijg je nieuwe inzichten en opdrachten, waarmee je direct aan de slag gaat om betere relaties in je leven te krijgen. De ervaring van de meeste cursisten is dat deze theorie heel verhelderend is, veel inzichten geeft en ook nog eens leuk is.
In beide gevallen doe je de eerste stappen dus met begeleiding, een rijinstructeur dan wel een Specialist Eenzaamheid. Iemand die weet waar het over gaat en wat je onderweg kunt tegenkomen.
Het papiertje
Zonder het bekende roze papiertje, inmiddels vervangen door een roze kaart op creditcard formaat, is het verboden een auto te besturen. Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum van het rijbewijs. Voor personen van 70 jaar of ouder, en personen met een rijbewijs C of D, is het rijbewijs 5 jaar geldig. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.
Na afloop van de cursus Creatief leven krijg je meestal een certificaat van deelname. Dat is echter afhankelijk van de Specialist Eenzaamheid die de cursus leidt 😉. De cursisten in Heemstede ontvangen in ieder geval wel een certificaat. Net als eenzaamheid zelf niet leeftijdsgebonden is, is het deelnemen aan de cursus Creatief leven dat ook niet. Gelet op de vorm waarin de cursus gegeven wordt, is deze het meest geschikt voor jong- tot oud volwassenen. Iedereen die leerbaar is en de Nederlandse taal beheerst, kan de cursus volgen. Het certificaat is voor eens en voor altijd geldig. Het verloopt niet. Zo leer je niet alleen voor nu, maar ook voor later in je leven hoe je slim met eenzaamheid omgaat. Zodat het je leven verrijkt.
Ervaring opdoen en houden
Ja, en dan heb je praktijk en theorie gehaald en mag je de weg op! Opeens geen instructeur of Specialist Eenzaamheid die je nog langer begeleidt. Niemand meer naast je die je een bemoedigend woord geeft, tips geeft of je begeleidt. Doodeng! Je moet het opeens allemaal zelf doen. Je patronen worden doorbroken.
Nu begint het echte werk pas. Je hebt je rijbewijs, maar nog niet zoveel ervaring. Logisch toch? Alle begin is moeilijk. Zo heb je ook ooit leren lopen en fietsen. Je zult misschien nog wel eens in de fout gaan. Nou en! Van fouten kun je leren. Als je het eng blijft vinden nu zelf aan de slag te gaan, zakt al je kennis en moed je weer in de schoenen.
Het is dus belangrijk dat je veel gaat en blijft oefenen en proberen, ervaring opdoet. Ook is het handig als je jezelf blijft motiveren. Je weet immers welke voordelen het geleerde je oplevert. Je hebt alle tools in handen, nu moet je het nog (blijven) doen. Lukt het even niet? Probeer het opnieuw. Laat je niet uit het veld slaan. Jij zit immers aan het stuur! Jij weet hoe je je leven wilt leven. Onafhankelijk toch? Blijf je het eng vinden? Lees dan de theorie nog eens rustig door en oefen opnieuw. Alleen door te doen leer je!
Wanneer beginnen?
Of je nu 18 bent, 48, 58; het maakt niet uit hoe oud je bent als je begint met rijles. Het gaat erom dát je begint. Datzelfde geldt voor het aanpakken van je eenzaamheid. Je bent nooit te jong of te oud om te leren. Je hebt er voor de rest van je leven wat aan. Of dat nog vijf of vijftig jaar is. Je kunt (de rest van) je leven zelf veel leuker maken.
Ben je tussen de 12 en 25 dan heb je waarschijnlijk meer aan Stichting Join Us. Stichting Join us zet zich in voor eenzame jongeren. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch is er een grote groep jongeren in Nederland die zich alleen voelt. Zeker nu in Coronatijd. Je kunt daar terecht voor meer hulp en informatie.
In Haarlem kunnen scholen ook terecht bij Kikid. Kikid ontwikkelt projecten die er op gericht zijn écht in gesprek komen met jongeren over voor hen belangrijke thema’s. Thema’s zoals alcohol, drugs, relaties en seksualiteit, social media, geld en schulden, groepsdruk en (cyber)pesten.
Zelf initiatief nemen
Je bent misschien niet altijd in staat om zelf het initiatief te nemen. Dan is het fijn als je steun krijgt van iemand uit je omgeving. Toch zul je uiteindelijk zelf in actie moeten komen om te werken aan jouw verbinding met andere mensen. Net als je jezelf moet aanmelden voor het nemen van rijlessen. Rijvaardigheid krijg je niet door een boek te lezen en dan te hopen dat je het zelf ook kunt.
In de kern zijn wij mensen allemaal hetzelfde. We zijn sociale wezens en hebben meer gemene delers dan we vermoeden. Uiteindelijk heeft namelijk iedereen behoefte aan verbondenheid en genegenheid. Toch voelen veel mensen zich alleen, ‘niet thuis’, eenzaam of ontheemd. Het voelt alsof er voor hen geen plekje is. Maar daarin zijn zij niet alleen. Ze weten het gewoonweg nog niet van elkaar.
Eenzaamheid is niet iets dat vanzelf over gaat, al lijken sommige mensen er minder moeite mee te hebben dan andere. Eenzaamheid oplossen, is iets dat je ook zelf moet doen. Als het je niet lukt je relaties met anderen zo voor elkaar te krijgen dat je je gelukkig voelt, blijft die eenzaamheid rondspoken. Dan wordt eenzaamheid een probleem.
Dus gun jezelf een leuker leven, die vrijheid! De cursus Creatief Leven wordt op meerdere plekken in het hele land gegeven en is ook online -als je wilt met individuele begeleiding op maat- te volgen. Meer informatie is te vinden op het tabblad ‘Begeleiding bij eenzaamheid’.
Neem het stuur! Ik wens je veel vrijheid, plezier en dus meer deelname aan het (sociaal) verkeer. Als je vragen hebt, neem dan gerust even contact met me op.
Marijke