Veiligheid, Voorspelbaarheid, Vertrouwen zijn 3 basisbehoeften die we als mens allemaal nodig hebben. Je veilig kunnen voelen in je eigen land, woonomgeving, huis, gezin. Weten dat je een dak boven je hoofd hebt, te eten hebt, je familie en vrienden om je heen hebt. Erop kunnen vertrouwen dat je mag zijn wie je bent, er geen onderscheid gemaakt wordt als je een ander geloof hebt, een andere huidskleur hebt, een andere religie, een andere nationaliteit, een andere geaardheid hebt. Aanwezigheid van deze drie basisbehoeften maken naast Aandacht, Acceptatie en Aanraking, dat we ons leven -normaal gesproken- zonder al te veel dagelijkse zorgen kunnen leven.
Helaas weten we allemaal maar al te goed dat al deze zes basisbehoeften niet vanzelfsprekend zijn.
Veiligheid
Niet weten wat je te wachten staat, geeft een onveilig gevoel. Het maakt onzeker. Als onze dagelijkse veilige patronen verstoord raken, zijn we ‘van de leg’. Het geeft een machteloos gevoel. Een vast ritme, regelmaat, maakt dat we ons veilig voelen, dat we wat er om ons heen gebeurt beter snappen. Vaste patronen geven ons nu eenmaal veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwen.
Een verstoring van patronen gaat altijd gepaard met stress. Dat zien we allemaal op de beelden van de vluchtende mensen Oekraïne. Alle basisbehoeften zijn hen ontnomen. Geheel onvrijwillig moeten zij nieuwe wegen inslaan in het leven. Dat is heel bedreigend en vormt een bron van stress. Wat gebeurt er morgen? Wie kunnen zij nog vertrouwen? Hoe moet het verder?
Het geeft gevoelens van angst, onzekerheid, stress, eenzaamheid. Waarom ook eenzaamheid? Gezinnen, relaties, alles wordt uit elkaar gerukt. Eenzaamheid ontstaat onder andere door het ontbreken van gevoelens van veiligheid, van verbondenheid met het leven, met onze geliefden, gevoelens die ontstaan door verstoring van onze veilige patronen.
Ook wij, de rest van de wereld, vrezen voor onze veiligheid. Het houdt iedereen bezig. Logisch. Als mens hebben we allemaal behoefte aan veiligheid. Niet alleen aan fysieke veiligheid, ook aan emotionele veiligheid.
Voorspelbaarheid
Veiligheid, Voorspelbaarheid, Vertrouwen geven ons een goed gevoel. Een voorspelbare omgeving, zonder de angst voor oorlog, is een veilige omgeving. Als we weten dat we veilig zijn, hebben we meer vertrouwen en weten (meestal) hoe onze dag is ingedeeld. Dan hoeven we niet bang te zijn voor onverwachtse dingen die mogelijk nog komen. Uiteraard zijn veiligheid en voorspelbaarheid betrekkelijk, want niets is onder alle omstandigheden zonder gevaar.
Ook in een leven zonder oorlog weet je immers nooit van te voren wat je te wachten staat. Er gebeuren zo wie zo dagelijks dingen in ons leven waar we geen invloed op hebben. We hebben geen invloed op het gedrag van andere mensen en op wat andere mensen willen. We zijn allemaal verschillend, we vinden allemaal andere dingen belangrijk in ons leven, dus willen we ook allemaal verschillende dingen. We kunnen er alleen zelf op een andere manier mee omgaan.
Hoewel voorspelbaar vaak wordt afgedaan als afgezaagd, saai en weinig uitdaging, hechten we er toch aan. Vaak blijkt dat pas als de voorspelbaarheid er opeens ontbreekt. Als je dagelijkse leventje opeens onvoorspelbaar wordt, je patronen verstoord worden. De veranderingen die normaal gesproken bij ons leven horen. Leuk, niet leuk, groot, klein, bij jong en oud, bij rijk en arm.
Het overlijden/scheiding van een dierbare, een huwelijk/samenwonen, ontslag/pensionering, een verhuizing, een kind krijgen, verandering van werk, ziekte/ongeluk. De gemeenschappelijke factor is dat het (levens)patroon verstoord wordt. Allemaal veranderingen in ons leven die aanleiding kunnen zijn voor een periode waarin iemand last heeft van eenzaamheid.
Vertrouwen
Vertrouwen hebben in andere mensen. Het zou mooi zijn als dat altijd kon. Dat iemand eerlijk is en doet wat we afgesproken hebben. Dat maakt het leven overzichtelijk. Daarom zijn er ook regels. Niet alleen in het verkeer, waardoor je weet dat een ander -normaal gesproken- zal stoppen voor je als je op een zebrapad oversteekt. Ook rechten die we met elkaar hebben afgesproken, maken dat we elkaar zouden moeten kunnen vertrouwen, gerespecteerd worden. Dat er gehandeld wordt op een manier die anderen niet zal benadelen.
Vertrouwen hebben in een situatie. Erop kunnen vertrouwen dat het wel goed komt. Iets waar veel mensen nu zeker aan twijfelen. Dat komt omdat we zelf geen invloed hebben op wat er nu in de wereld gebeurt. Omdat we geen invloed hebben op iemand die lijkt te denken dat hij alles kan krijgen wat hij wil hebben, ook al kost dat anderen hun veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwen. Hij gaat voorbij aan een rechtvaardige wereld, waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft.
Iedere persoon heeft rechten, alleen al vanwege het feit dat hij/zij een mens is. Deze rechten zijn er voor bedoeld om ons te beschermen tegen mensen die ons kwaad willen doen, maar ook om ons te helpen samen te werken en in vrede te leven. We worden allemaal vrij geboren. We hebben allemaal onze eigen gedachten en ideeën. We zouden allemaal gelijk behandeld moeten worden. De 30 mensenrechten lees je hier.
Hoe houden we vertrouwen? Nogmaals, we hebben geen invloed op onze omgeving en wat anderen doen. We zullen zelf met alles wat we zien, horen en voelen moeten omgaan. Zowel in ons normale dagelijkse leven als nu in deze onrustige wereld. Het leven van vele anderen wordt bedreigd, we kunnen proberen er voor mensen te zijn als dat in onze macht ligt. Helpen waar we kunnen, kijken waar we wel invloed op hebben, doen wat we wel kunnen. En in ieder geval in onze eigen omgeving, ons eigen huis, ons eigen leven leiden. Zorgen dat we hier vertrouwen in elkaar houden.
Vrede
Oorlogen zijn van alle tijden en zullen er helaas altijd blijven. Verschillende belangen doelen, oordelen, meningen, waarden, normen etc. bij mensen houden dat in stand. Zonder alle gebeurtenissen te willen bagatelliseren of weg te duwen, hopen we allemaal dat het onze deur voorbij gaat. Die zekerheid hebben we niet en die gaan we ook niet krijgen. Vooralsnog gaat ons dagelijks leven hier door. Tot iets anders zich aandient, klein of groot, leuk of niet leuk en onze patronen verstoort. Onzekerheid en eenzaamheid veroorzaakt.
Het heeft geen zin er ons op voorhand zorgen om te maken. Leven met de dag, in het hier en nu, is het enige wat we kunnen doen. Anderen helpen als we dan willen. Dat is aan ieder van ons persoonlijk. Dat is onze waardevolle vrijheid. Iedereen in zijn of haar waarde laten. Koesteren wat we wel hebben.
Ik wens iedereen naast Veiligheid, Voorspelbaarheid en Vertrouwen de vierde V van Vrede!
Niet de enige
Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.
Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.
Facebook en besloten facebookgroep
Als je wilt kun je ook mijn facebookpagina volgen. Daarop plaats ik dagelijks nieuwe informatie, wetenswaardigheden en/of gewoon een leuke quote. Ook heb ik een besloten facebookgroep: ‘Vraagbaak voor verlangen naar verbinding’.
Deze groep is bedoeld om elkaar op een positieve manier hoop te bieden, een veilige omgeving om vragen te stellen, in een stimulerende sfeer. In deze groep kun je iets schrijven waarop je graag een reactie wilt, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe anderen iets doen of benieuwd bent of ze het herkennen, vraag er dan specifiek om. Ook kun je hier delen hoe jij zelf leerde je eenzaamheid en verlorenheid te verlichten. Liefdevolle uitingen van begrip en aanmoediging zijn natuurlijk altijd welkom.
Verder kun je mij vragen stellen. Ik ben geen arts of therapeut, ik ben opgeleid tot Specialist Eenzaamheid. Ik ben deskundig op het gebied van eenzaamheid en kan vragen beantwoorden, adviseren en voorlichten. Eenzaamheid heeft voor mij (bijna) geen geheimen meer.
Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt
Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.
Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).
Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.
De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.
Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).
Er vanaf komen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….
Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.
PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.
PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt hen vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.
PS3: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!