Bewust – Onbewust
Veranderingen in je leven. We maken het allemaal mee. We staan er alleen niet dagelijks bij stil. Het begint al op het moment dat we geboren worden. Als de geboorte zonder complicaties verloopt, kom je opeens je vanuit een warme veilige baarmoeder in een grote wereld. Normaal gesproken is je moeder dan nog steeds bij je, je bent fysiek echter niet meer rechtstreeks met haar verbonden. De navelstreng is na de geboorte niet meer nodig en wordt afgeklemd en doorgeknipt.
Als de geboorte wèl met complicaties verloopt, maak je dus nog veel meer mee voordat je op je moeders buik ligt. Deze hele verandering maak je onbewust mee. Althans, je bent je nog niet bewust van je eigen bestaan. De meeste mensen herinneringen zich van hun kleutertijd vrij weinig, dus ook van de veranderingen in hun leven. Wat niet wil zeggen dat al die gebeurtenissen geen invloed op je leven hebben. Dat is wel degelijk het geval.
Pas als we ouder worden, worden herinneringen blijvend. Dan maken we ook veranderingen in ons leven bewust mee. De leeftijd waarop dat gebeurt, verschilt per persoon. Vaak ligt dat rond het 10e levensjaar. Dat betekent dus dat we tot die tijd ontzettend veel veranderingen onbewust meemaken. En toch leren en onthouden we al heel veel voor ons 10e jaar. Onze zintuigen helpen ons daarbij. En alles wordt opgeslagen in ons brein. Beelden, geluiden, gevoelens, alles wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen.
“Er is geen verandering van duisternis naar licht,
van stilstand naar beweging,
zonder emotie”.
Carl Gustav Jung
Zwitsers psychiater 1875-1961

Van jong tot oud
Uit het stukje ‘bewust – onbewust’ hierboven, blijkt al dat veranderingen in ons leven heel jong beginnen. Dat gaat door tot we sterven. Bijna dagelijks veranderen er dingen in ons leven. Ook daar zijn we ons vaak niet bewust van. Dingen die in ons eigen leven gebeuren of in de wereld om ons heen. Leuke en minder leuke dingen. Kleine veranderingen, grote veranderingen. Iets wat iemand tegen je zegt, iets dat iemand doet. Iets wat vlakbij gebeurt, iets dat ver weg gebeurt en je in het nieuws ziet en hoort.
Hoe je met je eigen gevoelens moet omgaan, wordt ons vaak niet geleerd. Er wordt ons van alles geleerd op thuis en op school. Vanaf het moment dat we kunnen kruipen en lopen, hoor je al vaak wat mag en vooral wat niet mag. Wat hoort en niet hoort. Naar de normen en waarden van je ouders. Als je dingen anders doet dan zij, vinden ze daar wat van. Als je een eigen mening begint te vormen en het past niet in hun denkwijze, wordt het vaak afgedaan als onzin of iets dergelijk. Naar je gevoel erbij wordt niet gevraagd, de uitzonderingen daar gelaten.

Wel invloed – Geen invloed
Op heel veel gebeurtenissen in ons leven, hebben we zelf totaal geen invloed. Van ‘simpele’ tot ‘ingewikkelde grootse dingen’. We hebben geen invloed op het weer. We hebben geen (rechtstreekse) invloed op de oorlog in de Oekraïne. We hebben geen invloed op wat een ander van ons denkt. We hebben geen invloed op wat terroristen tot handelen zet. Alles is van invloed op hoe we ons voelen, hoe we denken over de wereld en onszelf. We kunnen anderen niet veranderen en we kunnen onze omgeving niet veranderen.
We hebben wel invloed op de keuzes die we zelf maken. Elke keuze die we zelf maken, heeft invloed op ons eigen leven en op onze toekomst. Soms maken we een bewuste keuze, met ons verstand, soms met ons gevoel, intuïtie. Dat gaat ons hele leven door.
“Verandering zal niet komen als wij wachten
op een andere persoon of een andere keer.
Wij zijn degenen waar we op hebben gewacht.
Wij zijn de verandering die we zoeken”.
Barack Obama
Amerikaans president (44e) 1961-

Eigen keuzes – ‘overkomen’
Als je ergens geen invloed op hebt, voelt het vaak alsof iets je ‘overkomt’. Je voelt je machteloos. Dan gaan je emoties als gauw met je aan de haal. Je verstand wordt dan opzijgezet. Je raakt er immers alleen maar meer door van slag. Wat als, stel dat, hoe moet het als…………
Terwijl je zelfs in de meest moeilijke omstandigheden zelf keuzes kunt maken. En als jij dan (weer) geen keuzes maakt, overkomt je opnieuw iets. Want dan maken anderen keuzes voor jou.
Eigen keuzes zijn altijd de beste keuzes. Jij kiest op zo’n moment wat er het beste bij jou of in de situatie waarin je zit past. De voor jou belangrijkste beslissingen maak je zelf. Iemand kan jou advies geven of goede raad, proberen een oplossing voor jouw problemen te vinden. Dat gaat echter nooit werken. Dan zijn het namelijk ideeën uit een ander zijn ‘koker’. Dan ga je het misschien uitproberen, maar als je er niet 100% achter staat werkt het meestal niet. Terwijl een idee uit je eigen ‘koker’ bij jou past. Het komt bij jou van binnenuit. Dan kies je wat goed voelt voor jou.
Het verwerken van een gebeurtenis in je leven, heeft tijd nodig. De problemen in ons leven zijn voor vijf procent te wijten aan omstandigheden buiten onze macht. Wat gebeurd is, is nooit meer terug te draaien. Het zijn kale feiten. Met de emoties die het met zich meebrengt, moeten we leren omgaan, dat heeft tijd nodig. Het is een transitiefase. Pas daarna kan je rustig aan de draad weer gaan oppakken.

Kwebbel in je hoofd
We hebben allemaal onnoemelijk veel gedachtes in ons hoofd. Zodra je wakker wordt, zijn ze er. Ik noem ze altijd ‘mijn kwebbels’. Ze kunnen mij uit m’n slaap houden. Me ergens de hele dag mee bezig laten zijn. Een ander noemt ze ‘ratelende of malende gedachten’. Helaas zijn ze ook vaak negatief en bijzonder hardnekkig. Geven ze veel onrust. Een vol hoofd slurpt dan ook veel van je energie. Ik weet nog wel dat mijn oude vader zelfs op zijn 90ste nog over van alles nog wat zat te malen.
Druk in ons hoofd, we hebben er allemaal wel eens last van. Gedachten die alle kanten opvliegen. Lastig in te tomen, zeker als je een druk leven hebt. Het maakt je onrustig en geeft een opgejaagd gevoel.
Als je tevreden en gezond wil blijven, is het vaak de kunst te voorkomen dat er problemen ontstaan door van te voren in te grijpen. Wat kun je doen? Bewegen bijvoorbeeld. Door minstens elke dag een half uur te bewegen, doorbreek je bijvoorbeeld het patroon van piekeren. Problemen verdwijnen er niet door, maar er over blijven malen, lost niets op. Een oefening hartcoherentie, je hoofd en hart in balans brengen, je hart dat iedere dag zo hard voor je werkt, verse zuurstof geven. Deze oefening vermindert stress! Wees ook meer bewust van je zintuigen. Stop als je een vogel hoort of een bloem ziet. Maak er tijd voor vrij!
“Gewoonten maken oud.
Jong blijf je door de bereidheid tot verandering”.
Attila Hörbiger
Oostenrijks acteur 1896-1987

Groot – Klein
Ik zei het al: we maken vanaf dat we geboren zijn tot we dood gaan onnoemelijk veel veranderingen in ons leven mee. Zelf heb ik bijvoorbeeld na mijn geboorte in de couveuse gelegen. Bijna niemand weet dat je je ook als baby al eenzaam kunt voelen.
Een kind kan in de wieg al eenzaamheid ervaren. Dat zit zo. Eenzaamheid is het gevoel dat je hebt als jouw verbinding met andere mensen niet is wat jij nodig hebt. Als je als baby de dringende behoefte voelt om bij je moeder te zijn, en dat kan niet, dan voelt dat als eenzaamheid. Dus zeker als je alleen in de couveuse ligt en er geen direct fysiek contact mogelijk is met je moeder.
Nog tot zo’n tien jaar geleden, dus nog een eind tot in deze eeuw, hadden de meeste psychologen de overtuiging dat eenzaamheid bij kinderen niet bestaat. Vreemd. Er zullen toch zeker psychologen bij de vleet zijn geweest die zelf uit hun kindertijd maar al te goed wisten wat eenzaamheid was. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werd duidelijk dat ook kinderen zich eenzaam kunnen voelen.
Jeannette Rijks schreef een artikel over eenzaamheid bij kinderen. Hierboven las je er al een klein stukje van.

Intern – Extern
Onze gevoelens ontstaan door dingen die binnenin ons gebeuren en door externe factoren. Als we ons bijvoorbeeld na een verandering in ons leven eenzaam voelen, ontstaat er stress. Een gestrest brein zorgt ervoor dat je moeilijk kunt omgaan met die veranderingen in je leven. Met een beetje pech beland je in een neerwaartse spiraal.
Hoe iemand zich voelt, kun je niet aan iemands gezicht aflezen. Ook niet aan hoe iemand leeft. Als je het denkt te zien, zit je er misschien naast. En als iemand lacht, denk je misschien dat het allemaal wel meevalt………. De meesten onder ons stoppen hun gevoelens liever maar weg voor een ander. Schaamte en taboe bestaat nog steeds. Terwijl we allemaal door een gebeurtenis in ons leven opeens in een benarde positie kunnen belanden.
Na een verandering in je leven, klein of groot, kan je leven nu eenmaal even helemaal op z’n kop staan. Dan zijn je dagelijkse patronen verstoord en voel je je waarschijnlijk even heel rot, leeg, buitengesloten, onbegrepen, machteloos of als je het durft uit te spreken gewoon even heel eenzaam. Dat is normaal. Heel menselijk.
Het is echter niet normaal dan geen stappen te zetten. Te blijven hangen in je ellende. En als het je niet lukt zelf oplossingen te vinden voor je problemen, hulp in te schakelen!

Positief – Negatief
Meestal kabbelt ons dagelijks leven zo’n beetje voort. Toch komt niemand zonder littekens door het leven. We krijgen allemaal ons portie problemen met bijbehorende emoties te verwerken. De één meer dan de ander, dat wel. Al die levensgebeurtenissen zijn feiten en feiten kun je niet veranderen, nooit meer terugdraaien.
Het is normaal dat er door een negatieve gebeurtenis emoties bij je loskomen (angst, verbazing, woede, verdriet, schaamte, walging). Dat moet ook, het helpt je als het goed is dingen te verwerken, inzichten te krijgen en nieuwe keuzes te maken. De tijd die je nodig hebt om te verwerken, is per persoon verschillend. Je maakt een rouwproces door, neemt immers afscheid van hoe het eerst was. Je leven verandert structureel door die gebeurtenis, wordt nooit meer hetzelfde, je vaste patronen zijn verstoord, je bent in transitie.
Veel mensen zijn geneigd alle leuke dingen in hun leven normaal te vinden en de minder leuke dingen oeverloos te herbeleven. Geven anderen de schuld van de situatie waarin ze verzeild zijn geraakt. Vinden het vreemd dat mensen in hun netwerk afhaken, hun in de steek laten. Gaan steeds meer cynisch reageren, zijn boos van binnen en zoeken overal iets achter.
Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk optimistisch te blijven……….Toch wordt je leven er ècht niet leuker op als je je zorgen over maakt over zaken waar je totaal geen invloed op hebt. Zorg ervoor dat jij de baas blijft over je gevoelens! Het is soms lastig, lastig is echter iets anders dan onmogelijk.
Je kunt je leven zelf een stuk leuker maken door je meer op de positieve dingen te richten in je leven. Die zijn er namelijk ook altijd!
Dus wie of wat tovert bij jou een glimlach op je gezicht? Denk eens terug aan dat moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment eens opnieuw te beleven. Het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel prachtige sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen (J. Rijks, faktor5)

Herinneringen – Gevoelens
Herinneringen en gevoelens komen vaak naar boven als we iets zien en/of horen. Vooral muziek maakt vaak een hoop los. Aan belangrijke momenten in ons leven zijn vaak muziekherinneringen gekoppeld.
Muziek is een van de grootste raadsels van de mensheid. De ene keer bezorgt het je kippenvel, de andere keer stromen de tranen je over de wangen. Je kunt in een roes terechtkomen van puur gevoel, zonder de remmende censuur van het verstand.
Muziek is sinds het prille begin een deel van ons zelf geweest. Muziek is een sociaal bindmiddel en vergroot de saamhorigheid. Een studie heeft aangetoond dat baby’s al van muziek kunnen genieten voordat ze geslachtsrijp zijn (bron: Wetenschap in beeld).
Door muziek kun je blijdschap voelen en de meeste popmuziek gaat nog steeds over liefde. Er bestaan muziekstukken waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een gunstige invloed hebben op onze hersengolven.
Onderschat de kracht van muziek nooit. Muziek heelt, kan pijn verzachten, brengt een persoon in betere conditie. Muziek heelt! Dus: luister muziek, maak muziek! Begin nu!
“Muziek brengt geen verandering in de gesteldheid van onze ziel:
zij doet ons voelen wat we denken”.
Comtesse Diane de Beausacq
Frans schrijfster 1829-1899

Verleden – heden – toekomst
Huil niet om het verleden, het is voorbij. Heb geen stress voor iets in de toekomst, het is nog niet zover. Leef in het hier en nu en maak er wat moois van!
We maken allemaal dingen mee, leuke en minder leuke dingen. Vooral de minder leuke dingen houden ons vaak nog lang bezig. Boosheid, verdriet, onmacht. Emoties over wat gebeurd is, wat iemand ons heeft aangedaan. In onze gedachten komt hetgeen we beleefd hebben nog 100x voorbij.
We zien, horen en voelen het in onze verbeelding opnieuw gebeuren. We kunnen het maar niet van ons af zetten.
Ook zijn allemaal wel eens nerveus voor iets dat nog komen gaat. Terwijl we helemaal nog niet weten hoe het zal lopen. Angst voor het onbekende. Als we daarmee bezig zijn, vergeten we vaak helemaal hoe het nu is, op dit moment. We zijn de regie over ons eigen hoofd kwijt. Ons brein.
Eén van de bekendste boeken van Eckhart Tolle is ‘De kracht van het Nu’. Het boek beschrijft een boodschap die wereldwijd al miljoenen mensen bewuster heeft gemaakt. “Als je je niet thuis voelt in het NU maakt het niet uit waar je heen gaat. Want je neemt je onbehagen overal mee naartoe”, is één van de quotes van hem die ik vond op citaten.net.

Horen, zien, voelen en denken
Mentale en psychische problemen hebben vrijwel altijd te maken met blokkades die staan opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dit kunnen emotionele problemen zijn, maar ook angsten en trauma’s. Als je aan een heftige situatie denkt, worden direct één of meerdere zintuigen gebruikt die bij de specifieke, vervelende situatie horen.
Alles dat te maken heeft met mentale en/of psychische problemen speelt zich in je hoofd af. Dit zijn bijvoorbeeld emotionele problemen, traumatische gebeurtenissen of angstige momenten.
Bovenstaande en nog veel meer, is terug te lezen op de website van Ingrid Stoop. Ingrid Stoop heeft de MatriXmethode ontwikkeld. De MatriXmethode is een ander soort therapie of methodiek die de meeste mensen kennen. Op de website vind je meer informatie en meerdere voorbeelden van haar oplossingsgerichte coachingssessies. Komend najaar kan ik je zelf naast individuele coaching en begeleiding bij eenzaamheid ook déze hulp bieden.

Zelf – Anderen
Je hebt het in dit artikel al veel kunnen lezen over de invloed die we zelf op zaken hebben en de invloed die gebeurtenissen en anderen op ons kunnen hebben.
Wat is het leven toch soms lastig en wat zitten mensen ingewikkeld in elkaar!
Juist omdat ieder mens uniek is, is het soms zo lastig een ander te begrijpen. We zijn allemaal verschillend, vinden vaak overal wat van. Dat zie je wel op de social media. Zoveel mensen, zoveel wensen en verschillende meningen.
Een van de belangrijkste dingen in het leven is dat je doet wat jou gelukkig maakt. Zelfs als dat ervoor zorgt dat jouw mening of gedrag afwijkt van wat anderen ‘normaal’ vinden. Rekening houden met andere mensen is goed. Iedereen in zijn waarde laten ook. Je leven laten bepalen door anderen, omdat je je druk maakt om wat anderen van je vinden, is dat nooit.
Leef je eigen leven, niet dat van iemand anders. Wees tevreden met jezelf. Geniet van het nu. Leef met volle teugen, want morgen kan alles weer anders zijn. Vervul je eigen dromen, volg je eigen weg. Gevoelens van geluk en ellende komen meestal voort uit jouw eigen denken. Hoe je naar dingen kijkt. De werkelijke oorzaak ligt niet buiten jezelf. Geluk zit in je zelf, verscholen in je eigen ik. Je kunt het niet kant en klaar kopen. Als je goed voor jezelf zorgt, ga je jezelf ook beter voelen.

Gewild – Ongewild
Veranderingen in ons leven zullen er altijd zijn. Soms kiezen we er zelf voor. Kiezen we er voor ons leven anders te willen gaan leven. Alleen wijzelf weten immers diep van binnen wat we willen. Niemand anders kan in ons hoofd en hart kijken. Een ander kan vermoeden wat je denkt en voelt. Er naar raden. Jij bent echter de enige die zeker weet hoe het zit en wat je ècht wilt.
Als een ander keuzes voor jou maakt, is dat omdat jij daar blijkbaar ruimte voor biedt. Als dan de keus die een ander voor je maakt niet goed voelt, is de verandering die je inzet dus ongewild. Je hebt het laten gebeuren. Soms kan het echter niet anders. Denk maar eens aan reorganisaties in een bedrijf. Als de leiding van bovenaf veranderingen doorvoert, gaan die uiteraard ook altijd over jou en jouw functie. Je verliest misschien wel je huidige baan. De verandering is dan misschien gunstig voor de organisatie, maar misschien niet voor jou persoonlijk. Wat te doen? Bezwaar maken heeft vaak weinig zin……
De enige optie is vaak dan toch echt te kiezen voor wat jij zelf wil. Zelf stappen zetten en een bij jou passende stap zetten, een verandering die wel bij je past. Kijken wat je zelf kunt doen, de regie over je eigen leven nemen en houden.
“Verlies is niets dan verandering”.
Marcus Aurelius
Romeins keizer 121-180

Rode draad: eigen ervaringen – ermee omgaan
Van jongs af aan maken we allemaal dingen mee in ons leven waardoor je je even heel eenzaam kunt voelen. Vaak durf je er dan niet over te praten of kun je misschien niet goed uitleggen hoe en waarom je je zo voelt. Misschien ben je bang dat een ander je toch niet begrijpt. Toch kan een ander je pas begrijpen als je uitlegt wat er in je omgaat en waarom je reageert zoals je reageert.
Het gebeurt bijvoorbeeld als je gepest wordt, als je ouders gaan scheiden, als je op school niet begrepen wordt en iedereen je behandelt als een vervelende puber die niet luistert. Zonder te vragen wat er met je is en hoe het komt dat je je rot voelt, wordt er alleen maar van je verwacht dat je je gedraagt. Niemand leert je hoe je met die veranderingen in je leven en wat het met jou doet, kunt omgaan.
Je kunt een ander niet veranderen, je kunt je omgeving niet veranderen, je kunt wel zelf anders met de situatie leren omgaan en kijken waar je wèl invloed op kunt uitoefenen…………… Als je van jezelf jezelf mag zijn, kan je ook een ander laten zijn wie hij is.
Leren omgaan met onze gevoelens en de juiste verbindingen aangaan met mensen is wezenlijk onderdeel van ons levenslange leerproces.

Jij blijft altijd jij
Aan de buitenkant kan er voor het oog van iemand anders van alles veranderen aan, voor en bij jou.
Je kunt naar een andere omgeving gaan. Je kunt je gedrag veranderen. Je kunt dingen leren. Je kunt je overtuigingen veranderen. Je waarden kunnen per levensfase en/of situatie veranderen. Hoewel jouw belangrijkste waarden meestal wel iedere keer terugkomen. Het zijn immers niet voor niets je belangrijkste waarden.
In alle omstandigheden blijf jij altijd jij. Je kunt jezelf veranderen, aanpassen, bedenk het maar. Je blijft echter altijd wie je bent. Je houdt dezelfde genen. Niemand is hetzelfde als jij. Je bent een bijzonder iemand. Die bijzondere iemand heeft leuke en minder leuke kanten. Net als alle andere mensen. Kies ervoor om te houden van die persoon. Verander daarbij wat jij vindt dat nodig is. Laat wat je niet kunt veranderen met rust.
Jezelf te accepteren is de basis om te kunnen veranderen, om te kunnen worden wie je wilt zijn.
“Niets duurt voort behalve verandering”.
Heraclitus
Grieks filosoof 540 v.C. – 480 v.C.

Niet de enige
Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.
Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.
Facebook en besloten facebookgroep
Als je wilt kun je ook mijn facebookpagina volgen. Daarop plaats ik dagelijks nieuwe informatie, wetenswaardigheden en/of gewoon een leuke quote. Ook heb ik een besloten facebookgroep: ‘Vraagbaak voor verlangen naar verbinding’.
Deze groep is bedoeld om elkaar op een positieve manier hoop te bieden, een veilige omgeving om vragen te stellen, in een stimulerende sfeer. In deze groep kun je iets schrijven waarop je graag een reactie wilt, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe anderen iets doen of benieuwd bent of ze het herkennen, vraag er dan specifiek om. Ook kun je hier delen hoe jij zelf leerde je eenzaamheid en verlorenheid te verlichten. Liefdevolle uitingen van begrip en aanmoediging zijn natuurlijk altijd welkom.
Verder kun je mij vragen stellen. Ik ben geen arts of therapeut, ik ben opgeleid tot Specialist Eenzaamheid. Ik ben deskundig op het gebied van eenzaamheid en kan vragen beantwoorden, adviseren en voorlichten. Eenzaamheid heeft voor mij (bijna) geen geheimen meer.

Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt
Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.

Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).
Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.
De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.
Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).
Er vanaf komen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….
Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.
PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.
PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt hen vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.
PS3: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!