Je bekijkt nu Wie ben ik ècht achter mijn masker?

Wie ben ik ècht achter mijn masker?

Wie ben ik ècht achter mijn masker?
Wie ben ik? Wat vind ik fijn? Wat vind ik belangrijk? Waar sta ik nu? Hoe tevreden ben ik? Wat wil ik anders? Hoe gaat me dat lukken? Wat is voor jou het antwoord op deze levensvragen? Sommigen weten direct antwoord op deze vragen. Velen weten echter de antwoorden nog steeds niet als ze 50, 60, 70, 80 of zelfs boven de negentig zijn.

Als alles goed gaat, sta je waarschijnlijk niet vaak of zelfs nooit stil bij deze vragen. Pas als je niet lekker in je vel zit, komen ze meestal vaker naar boven. Want zeg eens eerlijk, gaat het ècht altijd goed met je? Of heb je ook wel eens een masker op…….? Zeg je dat het goed gaat, terwijl het helemaal niet goed gaat? Wie ben je echt achter je masker? Durf jij je kwetsbaarheid te laten zien als je slecht in je vel zit of vind je dat gezichtsverlies?

Velen van ons lukt het maar matig om te dealen met kwetsbare gevoelens.

Zelfkennis

Zelfkennis! Het helpt je bijvoorbeeld betere keuzes te maken. Het zorgt ervoor dat je weet waar jij blij van wordt! De droom die je voor je ziet als je je ogen dicht doet. Je kunt als je wilt zelfs de geluiden die erbij horen ècht horen als je goed luistert. De droom die je een heerlijk gevoel geeft! 

Het helpt als je elk gebied van je leven en jezelf grondig onderzoekt en eraan verbetert wat je kunt. Zèlf! Hoe tevreden ben je met jezelf en het leven dat je leidt. Waar word jij geëmotioneerd door, wat doet het met je en hoe reageer je daarop? Daag jezelf uit. Wat en wie past bij je? Wie en wat doet er voor jou toe? Wat zijn jouw vastgeroeste patronen en zou je eens kunnen omgooien.

Wie ben ik?

Je opvoeding, de normen en waarden die je van thuis meekrijgt, je vrienden, je karakter, alles wat je meemaakt, het draagt allemaal bij aan wie je bent. En dat heeft ook allemaal invloed op je overtuigingen, capaciteiten, gedrag en omgeving, je verbinding met andere mensen.

Dus, wie ben je……Wat voor type mens ben je? Wat maakt dat je dat bent? Hoe ervaar je jezelf en de dingen om je heen? Kijk naar binnen, vergeet alle ‘rollen’ eens die je vervult en kijk naar jezelf. Hoe doe je dingen, welke eigenaardigheden en valkuilen zijn voor jou kenmerkend? Welke aspecten in het leven geven jou het gevoel van zin en nut? Hoe wil je terugkijken op je leven als je oud bent, hoe wil je dat jij herinnerd worden later?

Als je dat allemaal op een rijtje hebt, weet te beantwoorden, kun je veel problemen in je leven oplossen op andere niveaus en bereiken wat je wilt.

Wat vind je fijn?

Bij welke mensen voel jij je fijn, hoef je je niet beter voor te doen dan je bent? Bij wie kan en durf jij je masker af te doen? Voel je je geaccepteerd, gewaardeerd? Voor wie beteken jij wat en wie betekent wat voor jou?

De basisbehoeften van ieder mens zijn aandacht, aanraking en acceptatie. Daarnaast hebben we ook allemaal behoefte aan veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwdheid.

Ga maar eens na hoe je je voelt of zou voelen als die zes waarden niet of te weinig in je leven voorkomen. Ieder mens vindt het fijn om aandacht te krijgen. De meeste mensen vinden het fijn aangeraakt te worden. Als dat niet (meer) gebeurt, kan je hormoonhuishouding dusdanig in de war raken, dat je het op een gegeven moment niet meer prettig vindt. Je hebt dan geen plezier meer in de omgang met anderen. Dat is niet fijn toch?

Wat vind je belangrijk?

Je waarden. Ik had het er net al even over. Wat vind jij belangrijk in je leven. Wat MOET er zijn? Wat is de basiswaarde in jouw leven en wat gebeurt er met je als die waarde er niet is. Meestal voel je dan dat er iets niet klopt! Je waarden zijn de basis voor al je contacten in je leven en om verbinding te maken met de juiste mensen.

Als je je in je relaties, vriendschappen, werk of hobby’s alleen laat leiden door uiterlijk, status, salaris, gadgets, carrière maken, aanzien etc. word je mogelijk regelmatig teleurgesteld. Het is veel belangrijker of je met iemand kunt opschieten, gevoelens en/of interesses wederzijds zijn, je je gehoord en gezien voelt, een veilig gevoel hebt en ga zo maar door.

Dat hangt af van o.a. gemeenschappelijke waarden, karakter, intellect, gevoel voor humor, geloofsovertuiging, passie en spontaniteit. Als je tevreden bent met je sociale relaties, draagt dat bij aan meer balans in je leven. Het onderzoeken van jouw waarden is één van de onderwerpen in de cursus Creatief Leven die je helpt te ontdekken wie je diep van binnen bent.

Wat zijn de meest belangrijke waarden in jouw leven? En wat als ze er niet zijn? Worstel je dan door met een masker op? Of durf jij je masker af te zetten en op zoek te gaan naar jezelf en wat en wie er ècht bij je past??

Hoe en waarom gaat het mis?

Sommige mensen hopen op (h)erkenning van hun eenzaamheid, want zij voelen zich zo alleen, zo verloren. Zij zijn zó eenzaam dat het ze depressief, angstig en ziek maakt, willen graag veranderen, maar weten niet hoe. Ze willen dolgraag hun vrijheid en geluk terug.

Hoe jij jezelf voordoet aan de rest van de wereld is vaak een gepolijste versie van wie jij echt bent. Wat en wie zit er écht achter jouw verhaal? Leid jij twee levens?

Wie laat je zien en wie ben je werkelijk? Hoe voel je je van binnen en wat verberg je? Wat is je ware ik? Welke lagen van emotie verstop je allemaal en houden je tegen het leven te leiden wat je wilt? Angst, schaamte, gezichtsverlies, onzekerheid? Hoe ver ga je? Tot het water je aan de lippen staat?

Wat doe jij allemaal om aanvaard te worden door anderen. Vertoon je altijd perfect gedrag, ben je altijd aardig, sta je altijd voor iedereen klaar, cijfer je jezelf altijd weg voor anderen?

Hoe zou je leven er uit zien als je dat gedrag niet zou hebben. Bewust worden van wie je werkelijk bent en wat je wil? Hoe zou je jezelf kunnen accepteren zonder je aan te passen aan een ander. Je dicht bij jezelf mogen voelen, goed zijn zoals je bent. Leven in het hier en nu.

Durf jij de angst voor sociale afkeuring te doorbreken?
Eén manier om weer wat meer zicht te krijgen op wie jezelf bent, is om heel bewust te kijken naar de maskers (patronen) die je bij je draagt. Je maskers afzetten vraagt lef. Je zelf durven laten zien, geeft een bevrijdend gevoel, geeft weer positieve energie.

Praat erover!

Een ander kan niet aan het puntje van je neus zien dat je je rot voelt, dat je iets tekortkomt. Zeker niet als je je masker nooit laat vallen. Niet iedereen die jong is en (veel) vrienden en mensen om zich heen heeft, is gelukkig en blij. Niet iedereen die alleen woont is eenzaam.

Als je dus zélf niet laat weten dat je niet oké bent en hulp nodig hebt, gebeurt er niets. Als je kiespijn hebt, moet JIJ de tandarts bellen. De tandarts belt jou niet ieder jaar om te vragen of alles nog ok is met je gebit.

Laat je het wel weten maar wil je geen hulp aanvaarden, gebeurt er ook niets. Als je zegt dat het goed met je gaat, je ‘groot’ houdt, terwijl je je zwaar waardeloos voelt, verandert er niets. Draai er dus niet om heen, spreek het uit. Stop met acteren en overleven, laat dat masker vallen. Weg met dat taboe! Je mag er zijn! PRAAT EROVER!

Niemand kan bij jou aan de buitenkant zien wat er binnenin aan de hand is, hooguit vermoeden. Als jij nergens over praat, je masker ophoudt, blijft dat zo. Dus, verander iets, houd ervan of stop er mee! Stop met zeggen dat je een grote meid of stoere knul bent, je het wel alleen kunt, je niemand nodig hebt als het van binnen anders voelt.

Wanneer zet jij je masker af? In 2023? Of gewoon nu al?

Uit ZIELSGELUKKIG (FB):

Ze was zichzelf kwijt geraakt
ergens onderweg
Ze had heel veel gepraat maar nooit
haar waarheid gezegd

Alles wat ze voelde werd
vakkundig opgeborgen
Samen met haar angsten, haar verdriet
en al haar zorgen

Niemand wist wat schuil ging achter
die glimlach van buiten
Niemand wist hoeveel ze voelde maar
niet durfde te uiten

Tot op een dag een barst verscheen
in haar masker van porselein
Ze liet haar masker vallen en
begon zichzelf te zijn.

Niet de enige

Is mijn gevoel wel eenzaamheid? Of ben ik burn-out? Stel ik me aan? Of is het mijn lot? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? Je bent ècht niet de enige die last heeft van gevoelens van eenzaamheid nadat je leven op z’n kop is gezet door een verandering in je leven. Zoals je misschien al eens eerder op mijn website hebt gelezen, heeft ruim 40% van de bevolking er dagelijks mee te maken. Zelfs de meest dappere en doorgewinterde hulpverleners en coaches hebben hun eigen verhaal.

Ruim 10% daarvan heeft zelfs te maken met langdurige/chronische eenzaamheid. Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Als je langer dan ongeveer een jaar last hebt van deze gevoelens, kom je er vaak zonder deskundige hulp niet meer vanaf. Levensgebeurtenissen overkomen je, eenzaamheid overkomt je, het is echter nooit ‘je lot’. Je hebt altijd keuzes.

Eenzaamheid is complexer dan je misschien denkt

Wij, Julie Koch en Marijke Coert zijn beiden gecertificeerd Specialist Eenzaamheid, deskundig en opgeleid om goede hulp te bieden. Om iemand te helpen die zich (langdurig) eenzaam voelt, is kennis nodig van de werking van de hersenen bij langdurige eenzaamheid en welke aanpak ècht werkt. Evenals kennis van de juiste gesprekstechnieken, kennis van wat mogelijk is en waar de grenzen van de hulp liggen. Wij streven ernaar die kennis te delen en zo veel mogelijk mensen te helpen.

Dat doen we met een leuke en effectieve cursus ‘‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven)’. We geven deze cursus regelmatig in samenwerking met WIJ Heemstede. Een cursus tegen eenzaamheid? En dan ook nog effectief en leuk? Bestaat dat ècht? Zeker wel! En dat de cursus bewezen effectief is, blijkt wel uit de resultaten. Door middel van anonieme voor- en nametingen wordt bij het geven van een cursus namelijk steeds nagegaan wat de effecten zijn van de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).

Creatief staat hiervoor: zelf je leven vormgeven (bron: Eenzaamheid Informatie Centrum). Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.

De cursus is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.

Eenzaamheid hoort nu eenmaal bij het leven, het zal er altijd zijn, net zoals verdriet. We kunnen er daarom maar beter goed op voorbereid zijn. De beste manier om vereenzaming te voorkomen is te leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Dat is precies wat er gebeurt in de cursus ‘Stap voor stap naar meer verbinding met jezelf en anderen’ (Creatief Leven).

Ervan afkomen begint echter met het zèlf her- en herkennen dat de gevoelens waar je last van hebt, gevoelens van eenzaamheid zijn………….


Dus, houd mijn website in de gaten als je wilt weten wanneer de eerstvolgende cursus weer start.

PS: Twijfel je of je gevoelens inderdaad te maken kunnen hebben met eenzaamheid? Stel je vraag hieronder aan me of stuur me even een email. Ik ben er voor je.


PS2: In het hele land wonen en werken mensen die opgeleid zijn tot Specialist Eenzaamheid. Velen van hen geven net als ikzelf de cursus Creatief Leven. Je kunt deze deskundigen en nog veel meer informatie vinden op de website van het Eenzaamheid Info Informatiecentrum.


PS3: In het hele land wonen professionals die zijn opgeleid en de MatriXmethode toepassen. Dus heb jij trauma’s, angsten, blokkades, een vol hoofd, onverwerkte emoties? Zoek dan hulp bij jou in de buurt.


PS4: Heb je een specifiek onderwerp met betrekking tot eenzaamheid waarover je graag eens artikel over wilt lezen? Inspireer me! Stuur me even een email ok?!

Geef een reactie