Je bekijkt nu Zomereenzaamheid bijna voorbij?

Zomereenzaamheid bijna voorbij?

Zomereenzaamheid………. Meer dan 20000 telefoontjes naar een luisterlijn in één zomermaand. Niet alleen ouderen, ook dertigers! De luisterlijn biedt geen hulp, alleen door te luisteren verlichten zij iemands eenzaamheid heel even. Eenzaamheid staat op nummer 1 als gespreksonderwerp. Als je niemand hebt of je familie en vrienden zijn op vakantie en jij niet, heb je niemand om je gevoel mee te delen. Mooi dus dat zij er zijn!

Is je gevoel van eenzaamheid dan na de zomer weer voorbij? Straks is iedereen is weer terug en aan het werk. De kinderen, thuishulp of buurvrouw komen weer even langs. Je kunt bij hen misschien je verhaal weer kwijt en hoeft de luisterlijn niet meer te bellen. Er over praten lucht even op. Heb je dan geen last meer van eenzaamheid? Of toch wel…………Er zijn veel momenten en ‘soorten’ eenzaamheid. Herken je er één?

‘Soorten’ eenzaamheid

Zomereenzaamheid Iedereen is weg, de dagen duren eindeloos
Eenzaam met de Kerst Iedereen is gezellig met elkaar, zijn ze jou vergeten?
Voorbijgaande eenzaamheid Een tijdelijk verschijnsel na een life-event (overlijden, scheiding, geboorte, ontslag, nieuwe baan, alleen aan de top, je buitengesloten voelen, gepest worden, etc.
Emotionele eenzaamheid Missen van een (intgieme) partner, een diepe emotionele band
Sociale eenzaamheid Een heel klein netwerk hebben. Het geeft een bepaalde behoefte aan. Het gevoel dat je contacten mist, terwijl je qua emotionele behoefte wel aan je trekken komt als je een lieve partner hebt
Chronische eenzaamheid Eenzaamheid die al jaren duurt en waarvoor je geen oplossing hebt kunnen vinden
Situationele eenzaamheid het gevoel opgesloten te zitten in je huis door een situatie (ziekte, werkloosheid, armoede, scheiding, overlijden dierbare)
Maatschappelijke eenzaamheid je niet verbonden voelen met de samenleving

Is er altijd intensieve hulp nodig?

Er zijn nóg meer ‘soorten’ eenzaamheid. Niet iedere vorm van eenzaamheid vraagt om zeer intensieve hulp. Eenzaamheid is echter eenzaamheid. Eenzaamheid is altijd een signaal van je lichaam dat er een onbalans is in jouw verbinding met anderen. Het is meetbaar in je brein en heeft zowel fysieke als psychische gevolgen als het lang duurt. Er is dus eigenlijk maar één soort eenzaamheid. Wat de overige omstandigheden zijn, bepaalt hoe je zelf het beste kunt omgaan met die eenzaamheid.

Denk aan persoonskenmerken, tijdelijke situaties, gebeurtenissen in het verleden. Dus niet elke ‘soort’ eenzaamheid, maar elke persoon heeft een eigen manier nodig op zijn/haar eenzaamheid aan te pakken, met of zonder hulp. Dat laatste is mogelijk als je er alleen niet meer uitkomt, als je eenzaamheid chronisch wordt.

Eenzaamheid is een complex onderwerp

Zo zie je maar weer, eenzaamheid is een complex onderwerp. Er is meer dan alleen zomereenzaamheid. Fijn als je je verhaal kwijt kunt dus, heel waardevol. Als je daarna last blijft houden van je eenzaamheid, is er meer nodig.

Allereerst zelf (h)erkennen dat jouw gevoelens te maken hebben met eenzaamheid. Vervolgens moet je er iets aan willen doen, iets aan kunnen doen en het dan ook nog doen, de stap zetten. Als je er alleen niet meer uitkomt, en dat is heel normaal als je er al langer dan +/- een jaar last van hebt, is de inzet van deskundige hulp inroepen ook ‘doen’, de stap zetten.

Een Specialist Eenzaamheid is deskundig en opgeleid om jou erbij te helpen.

Meer weten? Klik voor meer informatie over de begeleiding bij eenzaamheid en heel veel gratis tips & adviezen op de links.

Geef een reactie